Santarém – eucharisztikus csodák a Pannon Pilgrim által meglátogatott városokban III.

Az első részben megismerhettük a legelső és az eddigi legutolsó eucharisztikus csoda történetét, a második részben pedig a bolsenai csodát. Ez után Casciába zarándokoltunk, ahol szintén megtaláljuk egy eucharisztikus csoda emlékeit, amely mintegy száz évvel Szent Rita születése előtt történt. Sorozatunk befejező részében Portugáliába utazunk, Fatima közelébe.

Santarém

Santarém mintegy 30.000 lakosú portugál városka, az azonos nevű megye székhelye. Ebben a megyében található Fatima is, nagyjából 60 km-re Santarémtől, ahol szintén találunk egy eucharisztikus csodát őrző templomot.

A 13. század közepén egy asszony gyanút fogott, hogy a férje félrelép, ezért elment egy jósnőhöz, aki az ostyából akart szerelmi bájitalt főzni. A féltékeny asszony a következő szentmisén áldozás után rögtön kivette a szentostyát a szájából, és a fejkendőjébe rejtette. Ez azonban már az utcán véres lett, amire a járókelők hívták fel az asszony figyelmét. Ezután ijedtében egy fiókba dugta a véres kendőt, amely azonban éjszaka fénycsóvákat bocsájtott ki és felébresztette a házaspárt. Elmesélték az esetet a plébánosnak, aki a vérző ostyát visszahelyezte méltó helyére, a tabernákulumba, ahol még 3 napig folyt belőle a vér.

Az ereklye a későbbi századokban többször is elkezdett vérezni a hívek szeme láttára. A legenda szerint az egyik ilyen csodának Xavéri Szent Ferenc is tanúja volt, mielőtt 1541-ben elindult indiai missziójába. Egyes pápák teljes búcsút adtak az ide zarándoklóknak, akik hódolatukat fejezték ki az Oltáriszentség előtt. A házaspár otthonát 1684-ben kápolnává alakították.


A fenti kép 360°-ban körbeforgatható: körülnézhetünk a templomban

Írta: Babinszki Réka, zarándoklatvezető

* * *

Szívesen elzarándokolna Fatimába? Tartson velünk!

A sorozat további részei:

Hasonló ajánlatunk …

Legutóbbi bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük