Bolsena – eucharisztikus csodák a Pannon Pilgrim által meglátogatott városokban I.

Az első részben megismerhettük a legelső és az eddigi legutolsó eucharisztikus csoda történetét. A 13–16. század különösen gazdag volt hasonló jelenségekben. A Pannon Pilgrim több zarándoklata is érinti eucharisztikus csodák helyszíneit és tárgyi emlékeit: a következő három írásban ezekről lesz szó.

Bolsena

A Rómába vezető Via Francigena zarándokúton gyalogolva Bolsena városában is meg szoktunk aludni, melynek eucharisztikus csodája 1263-ra nyúlik vissza:

1263 nyarán egy Péter nevű prágai cseh pap kételkedni kezdett az oltáriszentségben, vagyis abban, hogy Jézus valóban jelen van az átváltoztatott ostyában és borban. Elzarándokolt tehát Rómába, hogy Péter sírjánál imádkozzék, és eloszlassa kételyeit: a római tartózkodás meg is nyugtatta, így hazafelé indult. A Via Cassia mentén haladva Bolsenában töltötte az éjszakát, ahol hitében ismét kételyei támadtak.

Másnap a Szent Krisztina-templomban a szent sírja felett mutatott be szentmisét. Amikor elmondta az átváltoztatás szavait, a szentelt ostyából vér kezdett szivárogni, ami végigfolyt a kezén, és néhány csepp az oltárra és az oltárterítőre hullott. Természetesen megijedt és zavarba jött, megpróbálta elrejteni az eseményt, gyorsan befejezte a szentmisét, a vérző ostyát a vászonból készült korporáléba csomagolta, és a sekrestyébe szaladt. Útközben néhány vércsepp a márványpadlóra és az oltárlépcsőre hullott.


A csoda emlékhelye a bal oldali épületben található

Először megpróbálta elrejteni a vért, ám végül félbeszakította a misét, és kérte, hogy vigyék át a szomszédos Orvieto városába, ahol IV. Orbán pápa székelt. A pápa megbízta az orvietói püspököt az eset kivizsgálásával, majd amikor a tények bizonyítást nyertek, utasítás adott, hogy az ostyát és a vérfoltos terítőt helyezzék el az orvietói székesegyházban, ahol mind a mai napig tárolják őket. A vérfoltos köveket máig is a bolsenai Szent Krisztina-bazilika kápolnájában őrzik. Ez a csoda indította arra IV. Orbán pápát, hogy megbízza Aquinói Szent Tamást, hogy alkossa meg Úrnapja ünnepének mise- és zsolozsmaszövegeit.

A bolsenai eucharisztikus csodát Raffaello is megörökítette a Vatikáni Palotában II. Gyula pápa lakosztályában (Raffaello stanzái):

Raffaello Sanzio: A bolsenai mise (forrás: Wikipédia)

Írta: Babinszki Réka, zarándoklatvezető

* * *

Szívesen venne részt egy gyalogos zarándoklaton Olaszországban a Via Francigenán? Tartson velünk!

A sorozat további részei:

Hasonló ajánlatunk …

Legutóbbi bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük