A miracolideucaristici.org oldal nyitólapja

Eucharisztikus csodák I. – amiről méltatlanul kevés szó esik

Keresztény hitünk központja Jézus Krisztus, és az ő közöttünk élő szent teste és vére. A katolikus egyházban az Oltáriszentség maga az élő Krisztus, aki minden nap újra és újra odaadja magát – értünk és nekünk – szeretete jeleként.

Az átváltoztatott ostya nem csupán jelkép. Az utolsó vacsorán Jézus hatalmat adott, hogy a papok átváltoztassák a kenyeret és a bort az ő testévé és vérévé, amit mi hitük megerősítéseként, és viszontszeretetünk jeleként magunkhoz vehetünk. Az átváltoztatáskor Jézus leszáll a Mennyből, és fizikailag is közöttünk van minden egyes szentmise megünneplésekor. Velünk akar lenni, és szeretné, ha mi is átélnénk az együttlét örömét.

Természetesen minden egyéb imádság is fontos: A rózsafüzérben valódi erő és hatalom rejlik, a bűnbánat és az engesztelő imádság erkölcsi kötelességünk, szeretteinkért, halottainkért szeretetünk jeleként minden nap igyekszünk imádkozni. Hitünk középpontja azonban mégiscsak az élő Istennel való bensőséges kapcsolat kell, hogy legyen, ami a Jézussal való rendszeres egyesülésben, vagyis a szentáldozásban válik teljessé.

Az elmúlt évszázadok során több, mint 100 ún. eucharisztikus csoda történt szerte a világban. Ezek mind arra hívják fel figyelmünket, hogy Krisztus ma is köztünk él, és testével is jelen van az életünkben.

Csoda?

A csoda egy olyan jelenség, amelyet érzékelünk, ám természettudományosan nem tudunk megmagyarázni. Régebben sok olyan dolgot is csodának véltek, amelyre ma már van tudományos magyarázatunk, ám csodák ma is történnek. A legjellemzőbbek a csodás gyógyulások: valaki egy súlyos, esetleg gyógyíthatatlan vagy végzete, leletekkel dokumentált betegségből megmagyarázhatatlan módon felépül. Teológiai szempontból a csoda értelme, hogy az emberek figyelmét a transzcendensre, Istenre irányítsa, vagyis felébressze bennük a hitet.

Eucharisztikus?

A csodák egy fajtája, amikor az átváltoztatott szentostya, az oltáriszentség (görögül eucharistia) változik meg, általában véres, emberi szövetté, Krisztus tényleges testévé. Ez gyakran olyanokkal esik meg, akik kételkedni kezdtek az oltáriszentség valóságosságában: Isten így szeretné helyreállítani a hitüket.

A 2006-ban alig 15 évesen elhunyt Boldog Carlo Acutis azt tekintette életfeladatának, hogy felkutassa és mindenki számára elérhetővé tegye ezeknek a csodáknak a történetét. Az általa készített weboldal a miracolieucaristici.org máig megtalálható az interneten: 20 nyelven (köztük magyarul is) tartalmazza a csodák leírását, többek között magyarul is.

Az első

Az első csoda valamikor a 3–5. században Egyiptomban történt, Skete városában, a sivatagi atyákkal. Az ókeresztény időkben (is) voltak kételkedők, akik nehezen fogadták be azt a hitigazságot, hogy Krisztus teste ténylegesen jelen van a szentostyában. A kétkedő szerzetesnek felajánláskor látomásban megjelent egy kisgyermek, akit az égből alászálló angyal lándzsájával megsebesített. A kisded vére az oltáron lévő kehelybe folyt.

A legutóbbi

A legutolsó regisztrált csoda 2013 karácsonyán a lengyelországi Legnicában történt. December 25-én áldoztatás közben egy ostya véletlenül a földre esett. Az előírások szerint ilyenkor vízzel teli tartóba kell helyezni, és betenni a tabernákulumba, hogy ott feloldódjon. Két hét után az ostya még mindig nem oldódott fel, hanem vérhez hasonló, vörös foltok jelentek meg rajta:

A legnicai eucharisztikus csoda ábrázolása

Ezek után orvosszakértők vizsgálták meg, akiknek nem mondták meg, honnan származik a szövettani minta. Többlépcsős vizsgálat után az egyháztól független szakértők megerősítették, hogy a szövetminta szívizomból származik. A szakértők még azt is megállapították, hogy a szívizom tulajdonosa halála kínokkal teli volt, ilyenkor ugyanis másfajta vegyületek szabadulnak fel a szövetekben.

Ugyanilyen eredmények születtek korábban, az 1990-es években Buenos Airesben, ahol egy átvérzett ostyáról azt is megállapították, hogy a szív bal pitvarából származik az izomszövet, és fehérvérsejteket is tartalmazott, ami azért különös, mert a fehérvérsejtek a halál után 15 perccel lebomlanak, később már nem mutathatók ki. A Buenos Aires-i csodáról szóló orvostani jelentést, és az eucharisztikus csoda részletes magyarázatát 2006-ban adták át Jorge Bergoglio bíborosnak, a későbbi Ferenc pápának. A csodáról szóló részletes, magyar nyelvű leírás és illusztráció itt érhető el.

Zarándokútjaink során mi is találkozunk a korábbi eucharisztikus csodák ereklyéivel. Ezeket a következő részben ismertetjük. Izgalmas lesz a folytatás.

Babinszki Réka
zarándoklatvezető

A sorozat további részei:

Hasonló ajánlatunk …

Legutóbbi bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük