GYIK – gyakran ismétlődő kérdések

Az alábbiak általános tájékoztatást adnak zarándoklatainkról, azonban minden út más.

Előfordulhat, hogy egy út leírásánál az itt találhatótól eltérő tudnivalókat talál. Ilyenkor mindig az adott út oldalán lévő információ az irányadó.

Covid19

Hogyan hat a koronavírus-járvány a zarándoklatokra?

2020 tavaszától nagyjából 2021 júniusáig nem lehetett utazni. Azóta már lehet, de a helyzet folyamatosan változik. Mindenesetre az Európai Unión belül az uniós digitális Covid-igazolvánnyal – az alább részletezett korlátozások mellett – biztonsággal lehet mozogni.

A járványügyi (pl. maszkviselési) szabályok mindenütt különböznek, és állandóan módosulnak, ezért nem lehet hosszú távra tervezni.

Vigyek-e magammal magyar védettségi igazolványt a zarándoklatra?

Nem érdemes, ugyanis nem veszi semmi hasznát. A magyar védettségi igazolványt világszerte nagyjából két tucat ország fogadja el, ám közülük egyelőre egyikbe sem szervezünk zarándoklatot.

Viszont ha van magyar védettségi igazolványa, akkor van uniós digitális Covid-igazolványa is, amit mindenképpen magával kell hoznia a zarándoklatra. Ha nincs Önnél ilyen, akkor már a repülőgépre sem szállhat fel.

Mi az az uniós digitális Covid-igazolvány? Mire jó?

Ez egy igazolás, amely tanúsítja, hogy

 • be vagyunk oltva Covid19 ellen,
 • teszteltek minket Covid19-re vagy
 • felgyógyultunk a Covid19-ből.

Uniós digitális Covid-igazolvány ingyen jár minden olyan uniós polgárnak (pl. magyar, szlovák, román stb. állampolgárnak), aki a fenti három feltétel valamelyikének megfelel.

Az igazolvány nem egy műanyagkártya vagy egy kis könyvecske, hanem tulajdonképpen csak egy négyzet alakú QR-kód. A megfelelő helyen (pl. repülőtér, esetleg szálloda) a hivatalos személyek ezt egy mobiltelefonnal leolvassák („lecsippantják”), és így győződnek meg arról, hogy valóban be vagyunk oltva / teszteltek minket / átestünk a betegségen.

Az igazolvány valójában nem egyetlen igazolvány, hanem minden egyes Covid19-cel kapcsolatos eseményre külön igazolvány (vagyis külön QR-kód) jár. Tehát lehet pl. egy igazolványunk az első oltásunkról, egy igazolványunk a második oltásunkról, egy igazolványunk a három hónappal ezelőtti tesztünkről, arról és így tovább. A mobilalkalmazásban úgy is jelennek meg, hogy uniós oltási igazolvány, uniós tesztigazolvány és uniós gyógyultsági igazolvány.

Az uniós digitális Covid-igazolványnak az a haszna, hogy (viszonylag) könnyen utazhatunk vele az EU 27 tagországában, ahová a Pannon Pilgrim zarándoklatainak jó része irányul. Vagyis például nem írnak elő számunkra karanténkötelezettséget. (Egy négynapos zarándoklatot nem szerencsés 14 nap karanténnal kezdeni…)

Hogyan tehetek szert az uniós digitális Covid-igazolványra?

Ha az előző kérdésnél említett három feltétel valamelyikének megfelelünk, akkor ingyen igényelhetünk igazolványt.

Az igazolványt (illetve igazolványokat) a következőképpen szerezhetjük be:

 • Kinyomtatjuk magunknak. Ehhez az ügyfélkapus fiókunkkal be kell jelentkeznünk az eeszt.gov.hu oldalon, majd követni az utasításokat. Ha kinyomtattuk, egyszerűen tegyük a pénztárcánkba, és készen is vagyunk.
  Ha mi magunk nem boldogulunk, a nyomtatást a háziorvosunknál vagy egy kormányablakban is elvégezhetjük.
 • Az eeszt.gov.hu oldalon keresztül egy alkalmazás formájában letölthetjük a telefonunkra. Az applikációt először regisztrálni kell az oldalon leírt módon. A használata nem teljesen magától értetődő, ezért útnak indulás előtt mindenképpen gyakoroljuk!

Elfogadják-e a Magyarországon kapott oltásomat? Mi a helyzet a „keleti” vakcinákkal?

Az EU tagállamai abban állapodtak meg, hogy mindannyian automatikusan elfogadják azokat az oltásokat, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott:

 • AstraZeneca (Vaxzevira)
 • Johnson & Johnson (Janssen)
 • Moderna (Spikevax)
 • Novavax (Nuvaxovid)
 • Pfizer-BioNTech (Comirnaty)

Ezeken kívül minden tagállam maga döntheti el, hogy melyik oltást fogadja el.

Jelenleg (2021. október) tudomásunk szerint Olaszországban és Portugáliában nem fogadják el a keleti oltóanyagokat. Franciaországban akkor fogadják el a két adag Sinopharm vagy Sinovac (kínai) oltást, ha harmadiknak kaptunk egy dózis Pfizer vagy Moderna oltást is. Az orosz (Szputnyik) vakcinát Franciaországban sem fogadják el.

Ha tehát az adott országban el nem fogadott (keleti) vakcinával oltottak be minket, akkor az indulás előtt (általában legfeljebb 48 órával) külön teszteltetni kell magunkat, majd be kell szereznünk az erre vonatkozó uniós digitális Covid-igazolványt.

A Covid19-cel kapcsolatban további információkat talál az egyes zarándoklatok leírásánál, illetve – ha ott nem találja meg a választ – szívesen állunk rendelkezésére e-mailen vagy telefonon.

Jó-e valamire, ha már harmadik oltást is kaptam?

Az oltások számolásánál azt kell figyelembe venni, hogy az általunk meglátogatandó ország melyiket ismeri el. Ha olyan vakcinát kaptunk, amelyet az adott ország nem ismer el, akkor az „nulla” értékű.

Példa: kaptunk két Szputnyik oltást, és utána még egy Pfizert. Ez az EU tagállamainak túlnyomó többségében (köztük Franciaországban, Olaszországban és Portugáliában is) azt jelenti, hogy összesen egy Pfizert kaptunk és azon kívül semmit. Egy oltás pedig nem oltás, tehát teszteltetnünk kell magunkat.

Franciaország 2021. szeptember 22. óta teljes értékű védettségnek ismeri el, ha két Sinopharm (kínai) vakcina után harmadikként egy Pfizer vagy Moderna oltásban is részesültünk.

Hogyan tudom magam úgy teszteltetni, hogy azt el is fogadják az adott külföldi országban?

 1. Tájékozódjunk arról, hogy az adott országba való belépéshez
  (i) milyen tesztet kell elvégeznünk
  (ii) az indulást megelőző legfeljebb hány órában (általában 48 vagy 72).
  Erről információkat talál az adott zarándoklat leírásánál, illetve az egyik alábbi kérdésnél említett weboldalon.
 2. Keressünk az interneten egy közeli tesztelőhelyet. (Egy hosszú lista található belőlük a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalán.) Győződjünk meg róla, hogy elkérik a TAJ-számunkat, és a teszt eredményét ennek segítségével – még az utazás indulás előtt – feltöltik az EESZT-be.
 3. Az előírásoknak megfelelő időben (általában az indulás előtt 2-3 nappal) végeztessük el a tesztet. Ennek ára igen változó lehet, általában 10.000–20.000 Ft körül van.
 4. A tesztelőhely által mondott időben ellenőrizzük, hogy a tesztünk eredménye felkerült-e az EESZT-be. Ennek egyik módja, hogy ügyfélkapuval belépünk az eeszt.gov.hu oldalra, és kinyomtatjuk az adott tesztelésre vonatkozó uniós digitális Covid-igazolványunkat. Másik módja, hogy a mobiltelefonunkon megnyitjuk az EESZT-alkalmazást, amelyben automatikusan megjelenik az összes uniós digitális Covid-igazolványunk, így a legutóbbi tesztelésről szóló is.
 5. Ha a teszt eredménye nem pozitív, akkor az eredménnyel a zsebünkben (papíron vagy telefonon) elindulhatunk a zarándoklatra.

Mi történik, ha az indulás előtt egy-két nappal elvégzett tesztelésnél kiderül, hogy Covid19-betegségem van?

Ha Covid19-tesztje pozitív lett, akkor sajnos nem vehet részt a zarándoklaton, hiszen egyetlen európai ország sem enged a területére koronavírust hordozókat. Mivel eddigre már a Pannon Pilgrim az Ön által befizetett összeget jórészt elköltötte (pl. repülőjegyre, szállásra, különbuszra stb.), ezért az általános szerződési feltételek szerint ilyenkor Önnek már nem jár vissza pénz.

Aki elkerülné az ilyen helyzeteket, az köthet útlemondási vagy más néven sztornóbiztosítást. Ha ilyent kötött, akkor a biztosító kifizeti az út árát a fent említett esetben (és sok más olyan váratlan eseménynél is, amelyek miatt nem tud részt venni az úton) , így Önt anyagi kár nem éri.

A sztornóbiztosítás díja az út teljes árának 1/25 része (4%). Ha szeretne ilyen biztosítást kötni, kérjük, jelölje be a foglalási űrlapon.

Haza tudok-e jönni külföldről minden nehézség nélkül?

Ha bármilyen Magyarországon elismert oltást – köztük akár Szputnyik V-t vagy Sinopharmot – kapott, akkor igen, semmiféle kényelmetlenség nem vár Önre.

Ha nincs beoltva, akkor 10 napig hatósági házi karanténban kell maradnia. Ez egy vagy két PCR-teszttel kiváltható, aminek módjáról a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet 1–4. §-ában olvashat.

Hol találok aktuális információkat arról, hogy egyes országokba milyen feltételekkel lehet belépni?

reopen.europa.eu/hu

Az Európai Bizottság által működtett 24 nyelvű honlap, ahol az unió mind a 27 tagállamáról azonos szerkezetben megtaláljuk az összes szükséges információt (pl. elfogadott oltások, tesztelési követelmények, maszkhasználati előírások stb.). A magyar szövegek gépi fordítással készülnek, tehát elképzelhető, hogy olykor nehéz megérteni őket. Ilyen esetben érdemes átkapcsolni az oldalt az adott ország nyelvére vagy angolra.

corona.health.gov.il/en/directives/air-travel-covid19-green

Az izraeli egészségügyi minisztérium tájékoztató oldala az országba beutazni kívánóknak.

Miért ilyen későn jelennek meg a zarándoklatok a honlapon? Alig van idő foglalni…

Míg korábban sok hónappal előre meghirdettük a zarándoklatokat, addig mostanában gyakran az indulás előtt csak néhány héttel tudjuk közzétenni az indulás időpontját. Ennek az az oka, hogy mindössze ekkora időtávra tudunk előre tervezni. A jelenlegi tendenciákat figyelve, néhány hétre előre még viszonylag biztonsággal lehet jósolni, hónapokra előre lehetetlen.

Például 2021 szeptemberében ha 3–4 hónapot előretekintünk, akkor nagyjából minden forgatókönyv elképzelhető: az is, hogy az általunk meglátogatandó országban vagy célországban adventben már alig lesz már megbetegedés – és az is, hogy egészen radikális lezárások lesznek.

Ez a helyzet persze közel sem ideális és kiszámítható, és egyaránt rugalmasságot követel Önöktől, leendő zarándokainktól és tőlünk is, hiszen nekünk is mindent jóval gyorsabban kell elvégeznünk, de így talán képesek leszünk eljutni Önökkel néhány helyre. A bizonytalanságot azzal igyekszünk csökkenteni, hogy rendszeresen tájékoztatjuk Önöket az aktuális kínálatról minden lehetséges médiumon (itt a honlapon, a hírlevelünkben [amelyre itt iratkozhat fel], a Facebookon és természetesen e-mailen és telefonon is).

Repülős zarándoklatokra vonatkozó kérdések

Biztosítás

Mire jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Ez tulajdonképpen egy az egész Európai Unióra érvényes TAJ-kártya.

Előnye, hogy korlátlan mértékben fedezi a sürgős esetben felmerülő orvosi költségeinket. Azt, hogy mi a sürgős, a helyi (például francia, olasz, portugál) orvos állapítja meg. Előfordulhat, hogy – a helyi állampolgárokhoz hasonlóan – a helyszínen meg kell előlegeznünk az orvosi költséget vagy önrészt kell fizetnünk, azonban ezeket a költségeket az adott ország egészségbiztosítója később elrendezi a magyar Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel.

Az utasbiztosításhoz képest hátránya, hogy másra (pl. poggyászkár) nem terjed ki, ill. előfordulhat, hogy a fedezett sürgős orvosi kezelések köre is szűkebb.

Európai Egészségbiztosítási Kártya ingyen igényelhető a kormányablakokban vagy ügyfélkapuval az interneten.

Az egyes országokban a kártya használatának a jellegzetességeiről itt olvashat (a legördülő menüből ki kell választani az országot).

Mire jó az utasbiztosítás?

Az utasbiztosítás alkalmazási köre tágabb, mint az Európai Egészségbiztosítási Kártyáé: különféle egészségügyi problémák és balesetek mellett más kár esetén is tartalmazhat kártérítést (pl. poggyász ellopása stb.). A kártérítés mértéke korlátozott, ezt részletesen a biztosítási feltételek tartalmazzák, amelyeket mindenképpen ajánlott alaposan átolvasni (még akkor is, ha nem túlzottan szívderítő olvasmány).

Mivel a járványhelyzet bizonytalan, a biztosítás költsége pedig viszonylag csekély, a Pannon Pilgrim zarándoklatain az utazási csomagnak automatikusan része az Európai Utazási Biztosító (EUB) Air Nívó biztosítása:

Mire jó az útlemondási vagy sztornóbiztosítás? Mi van, ha az utolsó pillanatban derül ki, hogy mégsem tudok jönni?

Az utazási szerződéstől Ön bármikor elállhat, azonban az indulás napjához közeledve a részvételi díjnak csak egy részét kapja vissza – azaz ún. „bánatpénz” fizetésére köteles –, hiszen az utazási irodának is vannak költségei (pl. szállásfoglalás, repülőjegy, vonatjegy megvétele stb.), amelyeket már nem tud visszaigényelni. Ha Ön az indulást megelőző 21. napnál korábban áll el a szerződéstől, akkor az utazási iroda által visszatartott bánatpénz mértéke annyi, amennyiért már vett valamit az utazásához (pl. repülőjegyet), és azt nem tudja visszaváltani vagy máshogy felhasználni (pl.: a repülőjegy nem visszaváltható). A bánatpénz mértékéről egyebekben az általános szerződési feltételekben (PDF) tájékozódhat.

Ha tart attól, hogy az utolsó pillanatban kényszerül elállni az úttól, ám ennek anyagi terheit nem szívesen vállalja, a foglalási űrlapon jelölheti, hogy szeretne ún. útlemondási vagy sztornóbiztosítást kötni. Ennek ára az út teljes árának 1/25 része (4%-a).

A sztornóbiztosítás hatálya kiterjed a Covid19-re is. Ha tehát pl. Ön egy „keleti” vakcinával van beoltva, és ezért az indulás előtt teszteltetnie kell magát, és ez a teszt balszerencsés módon pozitív lesz, akkor Ön nem vehet részt a zarándoklaton, viszont a biztosító az az út árát megtéríti.

További információk:

Repülés

Milyen poggyászt szállíthatok a repülőgépen?

A repülőgépre három módon vihetünk fel poggyászt:

 1. Mindenki felvihet magával egy kicsike (Wizz Air légitársaságnál: 20×30×40 cm méretű, Ryanair légitársaságnál: 20×25×40 cm méretű) poggyászt. Ez nagyjából akkora, mint egy kis városi hátizsák.
 2. Ezen kívül, ha ún. „elsőbbségi beszállást” kérünk, akkor felvihetünk magunkkal a repülőgépre egy másik, valamivel nagyobb (20×40×55 cm méretű) poggyászt is (ekkora egy kisebb bőrönd).
 3. Ha ennél is nagyobb vagy több poggyásszal utaznánk, akkor azt a repülőtéren fel kell adni az utasfelvételi pultnál. Ez az ún. „feladott poggyász”.

Az első lehetőséget a repülőjegy tartalmazza, mindenkinek jár. A második és a harmadik lehetőség külön díjért választható.

Az elsőbbségi beszállásnak különféle fantázianevei lehetnek, például Wizz Priority vagy „Elsőbbség és 2 kézipoggyász”.

Milyen kézipoggyászt vihetek fel a repülőgépre?

Ez légitársaságonként változó, azonban az alábbi szabályok nagyjából általánosnak tekinthetők.

A repülőgép fedélzetére az utazó csak 1 db kis kézipoggyászt (kb. laptoptáska vagy kis hátizsák méret) vihet fel magával. Ezt a táskát az Ön előtt lévő ülés alatt kell tárolnia.

Ennek méretkorlátozása:

 • Wizz Air légitársaságnál: 40×30×20 cm
 • Ryanair légtársaságnál: 40×25×20 cm

Ha egy további (max. 20×40×55 cm és 10 kg) kézi poggyászt is szeretne a fedélzetre vinni, akkor elsőbbségi beszállást kell vásárolnia (lásd lejjebb).

Nagyjából ennyibe kerül egy legfeljebb 10 kg-os feladott poggyász is: ekkor a poggyász a repülőtér csomagterében kerül elhelyezésre, azt nem vihetjük fel magunkkal a repülőre, viszont a mérete nagyobb lehet:

 • Wizz Air: 171 × 149 × 119 cm
 • Ryanair: 119 × 119 × 81cm

A legfeljebb 20 kg-os feladott poggyász már lényegesen drágább.

A zarándoklat foglalási űrlapján megjelölheti, ha szeretne valamelyik fenti módon további poggyászt szállítani.

A Wizz Air légitársaságnál egy-egy járaton legfeljebb 80 légi utas vásárolhat elsőbbségi beszállást (Wizz Priority szolgáltatást), ezért nem garantáljuk, hogy mindenkinek jut, aki szeretne.

Mit jelent az, hogy folyadékot nem vihetek föl a repülőgépre?

Biztonsági okokból a repülőgép fedélzetére nem vihetünk magunkkal folyadékot.

Pontosabban vihetünk, de kizárólag

(i) legfeljebb 100 ml űrtartalmú edényekben lehet a folyadék, amelynek
(ii) átlátszó és visszazárható, legfeljebb 1 literes, 20×20 cm-es műanyag tasakban kell lennie.
Ilyen tasakot vásárolhatunk például az ismertebb drogériákban.

Folyadék az ivóvíz (és persze minden féle ital), a tusfürdő, a borotvahab, a fogkrém de még a rúzs is; ezekre mind vonatkoznak a fenti előírások. Ha nem teljesítjük, akkor a biztonsági ellenőrzésnél el kell dobnunk a terméket.

Üres flakont viszont bevihetünk magunkkal, amelyet a biztonsági ellenőrzést követően feltölthetünk vízzel, pl. a repülőtéri mosdóban.

Ugyanakkor az utasfelvételi pultnál feladott poggyászunkban tetszés szerint szállíthatunk folyadékot (legfeljebb arra érdemes vigyázni, hogy alaposan be legyen csomagolva, nehogy kifolyjék).

További részletekért érdemes tanulmányozni a légitársaságok honlapját.

Mi az az elsőbbségi beszállás? …a Wizz Priority szolgáltatás?

A fapados légitársaságok alapesetben csak annyi szolgáltatást nyújtanak, hogy elszállítják az embert egyik városból a másikba egy kicsike poggyásszal (nagyjából akkorával, mint egy kis városi hátizsák). Ha az ember további szolgáltatásokat szeretne igénybe venni (pl. nagyobb csomaggal szeretne utazni), akkor a repülőjegy mellé további összegeket kell fizetnie.

Egy ilyen kiegészítő szolgáltatás az elsőbbségi beszállás. Ez általában azt jelenti, hogy

 • a repülőgépre felvihetünk még egy kézipoggyászt, valamint
 • az elsők között szállhatunk be a gépbe, így sorban állás helyett a helyünkön ülve várhatjuk meg, amíg a gép fölszáll.

Az elsőbbségi beszállás feltételei minden légitársaságnál különböznek. Részletes információkat az alábbi linkeken talál:

Egyéb

Milyen idegennyelv-tudásra van szükségem?

A zarándoklatok vezetői mindig nagyon jól beszélnek a helyi nyelven vagy angolul, így Önnek nem szükséges idegen nyelven tudnia.

Hétvégi zarándoklatok

Miért ilyen rövidek ezek a zarándoklatok? Jó lenne többet látni az országból…

Egy rövid zarándokúthoz kevés szabadságot kell kivenni: általában egy vagy két nap is elég. Aki dolgozik, annak egy fontos szempont, különösen az év vége felé, amikor már fogytán vannak a szabadnapok.

Természetesen készülni, előzetesen szervezni is kevesebbet kell egy rövid zarándoklatra, így könnyebb részt venni rajta. S egy rövid zarándoklat olcsóbb is, mint egy hosszú.

A zarándoklat ráadásul csak egy hosszabb utazáshoz képest rövid. A nagy körutazások általában sok helyszínt érintenek, ám az utazó egy-egy helyen csak néhány órát, legfeljebb egy éjszakát tartózkodik. A Pannon Pilgrimnél a hétvégi zarándokútjaink nagyon fókuszáltak, teljes egészében a kegyhelyről szólnak ahol így egy vagy két teljes napot is eltölthetünk. Ennyi idő általában bőségesen elegendő ahhoz, hogy elmerüljünk a helyszín lelkiségében.

Miért nem tartalmazza a részvételi díj a feladott poggyász árát?

A feladott poggyász díja jelentősen megnöveli a részvételi díjat, és utunk árát szeretnénk viszonylag alacsonyan tartani (már amennyire ezt ilyen távolságú, rövid útnál lehet).

Úgy gondoljuk, hogy egy hétvégi útra talán nincs is szükség annyi holmira, amely ne férne el egy kis hátizsákban vagy kézi poggyászban – egy zarándoklat ráadásul egyszerű körülményeket jelent.

Váltóruha erre a rövid időszakra alig szükséges, továbbá szállodában alszunk, ágyneműt és törölközőt biztosítanak számunkra. Ételt is tudunk vásárolni a helyszínen. A repülőgépre felszálláskor az ottani hűvösebb időjárás miatt magunkkal hozott kiskabátot érdemes felvenni, így az sem foglalja a hátizsákunkban a helyet.

Mit vigyek magammal egy hétvégi zarándoklatra?

Egy-két váltás alsóneműt javaslunk, felső váltóruhát igény szerint hozzunk, de akár egy is elég lehet. Ételt nem muszáj hozni, hiszen a helyszínen is megvásárolhatjuk, és persze étteremben is van lehetőség ebédelni, illetve vacsorázni.

Amit érdemes hozni: első napra csomagolt ebédet, kis méretűre összecsukható esernyőt vagy esőkabátot, vízálló cipőt, európai egészségbiztosítási kártyát.

A ruházat eldöntéséhez a legjobb, ha az indulást megelőző napon vet egy pillantást az időjárás-előrejelzésre, így nem fogja nagy meglepetés érni.

Mit vigyek még magammal egy hétvégi zarándoklatra?

Mindenképpen azt, ami Önnek egy naphoz feltétlenül szükséges (pld. nélkülözhetetlen gyógyszerek).

Milyen legyen a cipőm?

Kényelmes, már bejáratott, zárt és vízálló cipőt hozzon magával. Bár nem sétálunk annyit, mint egy hosszú, gyalogos zarándoklaton, egy kényelmetlen cipő azonban az egész zarándoklatot megkeserítheti.

Hogyan étkezünk egy hétvégi zarándoklaton?

Ez utanként különböző, így mindenképpen nézze meg az adott út leírását is.

A reggelit általában a szállodában költjük el.

Egyes zarándoklatoknál kérhetünk ebédet és/vagy vacsorát is, ekkor a csoport szintén ezt választó tagjaival étkezünk a szállodában vagy egy étteremben.

A többi esetben magunk gondoskodunk az étkezésünkről. A legolcsóbb, ha egy helyi boltban vásárolunk valamit (a bolti árak Európa-szerte hasonlóak a hazaiakhoz). Ha meleget szeretnénk enni, igénybe vehetjük egy helyi vendéglő, pizzéria vagy gyorsétterem szolgáltatásait.

Jön-e velünk magyar lelkipásztor, lesz-e lelki vezetés, magyar szentmise?

Igen, jön és lesz.

Ez alól kivétel lehet, ha a csoport nagyon kis létszámú, de erről mindig tájékoztatást adunk.

Gyalogos zarándoklatok

Ez akkor most mennyiben zarándoklat és mennyiben gyalogtúra?

Abban hiszünk, hogy az ember egy. Személyiségünk testi, lelki, szellemi, társas, érzelmi részeit nem lehet – de legalábbis nem érdemes – tartósan elválasztani egymástól. Az út zarándoklat: gyalogosan haladunk, egyszerű, általában egyház által működtetett szállásokon alszunk, egyszerűen élünk, a napot (fakultatív) elmélkedéssel kezdjük és zárjuk, benézünk templomokba. Ugyanakkor a táj, a vidék – legyen ez bármelyik ország – a spirituális élményeken túl is rengeteget tud kínálni, így a helyi kulturális, épített és természeti kincsekre is nyitva tartjuk a szemünket.

A lelki és a világi dimenzió egyensúlyát mindenki magának teremti meg. Senkinek nem kötelező a reggeli vagy esti áhítatokon részt venni, templomokba betérni. Másrészt – ha erre van igénye – akár az általunk felajánlottnál hosszabban is elmélkedhet, imádságosabb lélekkel is róhatja a mérföldeket. A helyszínen igyekszünk mindenkinek az igényeit figyelembe venni, legyen az bármilyen is.

Mennyi ételt vigyek otthonról?

Legfeljebb néhány szendvicset a zarándoklat kezdő pontjáig, bár még ez sem nélkülözhetetlen: a vasútállomásokon, repülőtereken egyaránt vásárolhatunk ennivalót.

Alapvetően érdemes kevés élelmiszert hordoznunk, hogy minél könnyebb legyen a csomag, raádásul az élelmiszerek többsége gyorsan megromlik (különösen a nyári a melegben). Az éjszakát településeken töltjük, így mindenütt lesz egy bolt vagy ABC, ahol reggelenként bevásárolhatunk a napra pl. pékáruból.

Hogyan étkezünk egy gyalogos zarándoklaton?

Ez utanként (sőt akár naponként is) változhat a helyi körülmények szerint, mindenesetre körülbelül az alábbiak szerint:

A reggelit vagy (közösen) szállásunkon vagy (közösen vagy egyénileg) egy közeli létesítményben (pékség, kávézó, élelmiszerbolt) szerezzük be.

Az ebédet induláskor vásárolunk (pékségben, zöldségesnél), és napközben fogyasztjuk egy hosszabb pihenő alkalmával, lehetőleg egy szép helyen megállva.

A vacsorát vagy a szálláson vagy egy ahhoz közeli vendéglőben költjük el vagy egyénileg ki-ki maga gondoskodik róla.

A részletek utanként változnak.

Mennyi ruhát vigyek magammal?

Ruhatárunk legyen változatos, és öltözködjünk rétegesen. Egy-két kilométer folyamatos gyaloglás után bemelegszik a szervezet, így még viszonylag hűvös időben is lekívánkozhat rólunk a dzseki vagy a pulóver. Ha viszont megállunk pihenni vagy étkezni, akkor egy idő után fázni kezdünk.

Tavasszal és ősszel valószínűleg kevéssé izzadunk, és az esetleges sár is csak térd alatt piszkít össze (amit viszont este ki lehet öblíteni a nadrágból, mert a nadrágszár könnyen szárad).

Fontos a jó esőkabát, és az, hogy a csomagunk is száraz maradjon (vagy saját, nagy poncsószerű esőköpenyünk alatt, vagy egy hátizsákra húzható esővédő segítségével). Mi magunk sokkal könnyebben és gyorsabban száradunk meg, mint a hátizsákunkban esetleg elázott ruhánk (papírokról, fényképezőgépről nem is beszélve).

Tudunk-e mosni útközben?

Gyalogos zarándoklatainkon általában csak kézzel tudunk mosni. Tavasszal és ősszel ez kevésbé fontos, hiszen valószínűleg nem izzadunk túlságosan. Nyáron moshatunk kézzel, és napközben a hátizsákunkon megszáradnak a ruhák.

Képes vagyok-e ennyit gyalogolni?

Ezt mi nem tudjuk megmondani…

Ha Ön nem szokott hozzá napi 20-30 kilométer gyalogláshoz, akkor erősen javasoljuk, hogy tegyen egy próbát: szánjon rá egy szombatot valamelyik középhegységünkben, és túrázzon egyet. Ha gond nélkül sikerül, akkor örömmel látjuk, ha nagyon megviseli, akkor talán érdemes néhány hónapot edzenie, mielőtt útra kel velünk.

Hogyan néz ki egy napunk?

Ez utanként különbözhet; vezetett zarándoklatoknál nagyjából a következőkből áll:

 • ébredés, összecsomagolás, reggeli
 • reggeli elmélkedés
 • napi élelem beszerzése (bolt, zöldséges)
 • gyaloglás, egy-két óránként rövid pihenő
 • ebéd útközben egy hosszabb pihenőnél
 • gyaloglás, egy-két óránként rövid pihenő
 • megérkezés a szállásra, szusszanás, tisztálkodás
 • meleg vacsora a szálláson vagy egy vendéglőben
 • esti elmélkedés, alvás.

Egyéni, önvezetett zarándoklatoknál természetesen Ön dönti el, hogy mikor és hogyan tart pihenőt, vagy reggeli és elmélkedést.

Mit vigyek magammal?

Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, mindazonáltal kiindulópontként készítettünk egy felszereléslista-javaslatot, illetve itt egy videót is megtekinthet néhány csomagolási tippel.

Fontos, hogy mindent be tudjunk tenni egyetlen hátizsákba. Tapasztalt gyaloglók szerint, ha a kezünkben is van valami, akkor már túl sok a holmink. Mielőtt elindulnánk, javasolt a hátizsákkal körbejárni a lakást vagy az udvart, és elképzelni, hogy mennyire lesz kényelmes mindezt kilométereken át hordoznunk.

Csomagunkat ugyan a zarándoklatokon általában szállítják, ám a zarándoklat kezdő pontjáig, és az út végétől hazáig magunknak kell vinnünk. Egy zarándoklaton egyszerűségre törekszünk, ezért igyekezzünk kevés holmit hozni, akár azon az áron is, hogy nem mindennap tudunk friss, tiszta ruhát felölteni.

Milyen legyen a cipőm?

A bakancs jó meleg és biztosan tartja a bokánkat, így erősen megfontolandó. Egy jó túrabakancs azonban nem csekély kiadás, és ha egyébként nem használjuk, akkor egy erősebb tornacipőben is nekivághatunk az útnak, bár ez esőben nem fogja szárazon tartani a lábunkat.

A túraszandál (nem túl megerőltető vagy veszélyes terepen) nyáron jó lehetőség lehet, tavasszal és ősszel azonban már fázhatunk benne, és – a nyáriakkal ellentétben – a tavaszi és őszi esők sem feltétlenül kellemesen hűtik a lábunkat.

Mindenképpen fontos, hogy a lábbelit ne a zarándoklaton szokja meg a lábunk, mert egy új cipő könnyen feltörheti a lábunkat a hosszú úton.

Esőben is gyaloglunk?

Attól függ, mekkora az az eső.

Egy heves zivatarban (akár esőkabátban is) bőrig áznánk, viszont (legfeljebb) egy-két óra alatt elvonul, így inkább egy fedett helyen kivárjuk, míg újra kisüt a nap. A zápor és a zivatar mindazonáltal inkább nyári „műfaj”, tavasszal, ősszel ritkább.

Ha kitartóbb esővel találkozunk, akkor viszont megyünk, hiszen estére el kell érnünk a szállásunkat. Vigasztalásul: az egész napos esők általában nem túl hevesek, gyakran éppen csak csöpörögnek; este pedig vár a kényelmes, meleg szállásunk, ahol bizton megszárítkozhatunk.

Árak

Miért ilyen drága?

Egyes zarándoklataink – különösen a kisebb csoportos, külföldi utak – drágának tűnhetnek… Az utak árát sok tényező alakítja: irodaként jóval több kiadásunk van, mintha valaki magának szervez egy utat, kisebb csoportban kevesebb zarándokra oszlanak el az ún. „állandó költségek” és még számos egyéb tényező is befolyásolja, amelyekről részletesen írtunk a Facebookon.

Azért is drágának tűnhet néhány utunk, mert – más utazási irodákkal ellentétben – mi az út teljes árát tüntetjük fel, nincsenek apróbetűs, ám kikerülhetetlen költségek (pl. „repülőtéri illeték” és hasonlók).

És – hangozzék bármilyen különösen – szeretnénk nyereségesek lenni. Hosszabb távon nincs is más választásunk.

Miért ilyen olcsó?

Egyes zarándokútjaink – különösen a hétvégi, külföldi utak – egyeseknek furcsán, már-már gyanúsan olcsónak tűnnek, pedig nincs benne ördöngösség: a légitársaságok jegyei sokszor valóban olcsók, kis nyomozással, kapcsolatokkal sikerülhet kevéssé költséges szállást találnunk, egy nagyobb csoportban ráadásul a költségek is többfelé oszlanak. Mindössze ennyi a „titok”.

Vannak-e rejtett költségek?

Nincsenek: útjaink árához semmilyen rejtett költség sem társul. Sok utazási irodánál az út díjához járul még „adó”, „repülőtéri illeték”, „szervizdíj”, „kerozinpótdíj”, „idegenforgalmi adó”, „kötelező adomány” és hasonló, amelyeket nem lehet kikerülni, így az út ára az elsőre látott összegnél lényegesen magasabb lesz, mire ténylegesen a fizetésre kerül sor.

Nálunk az útnak az az ára, amelyet az út oldalán lát: ennek a befizetésével részt vehet a zarándoklaton. Az esetleges felárak nem kötelezőek, hanem választhatók, és mindig további szolgáltatás jár értük (például egyágyas szoba, repülőgépre feladott poggyász, több étkezés stb.).

Változhat-e egy út ára?

Amennyiben Ön már jelentkezett és megfizette a részvételi díjat, úgy az Ön útja már nem fog többe kerülni.

A később jelentkezőknek azonban magasabb is lehet a zarándoklat díja. Külföldi útjaink árának jelentős része a repülőjegy ára, amely – az indulás időpontjának közeledtével – általában emelkedik (olykor meglepően hirtelen). Érdemes tehát viszonylag korán foglalni.

Milyen további költségek merülhetnek fel?

Ez is utanként változik, mindenesetre további költséget jelenthetnek bizonyos étkezések, fakultatív programok (pl. belépőjegyek), egyéni programok, személyes kiadások (kávé, képeslap, emléktárgyak stb.). Az egyes utaknál ezekre igyekszünk kitérni.