Cascia – eucharisztikus csodák a Pannon Pilgrim által meglátogatott városokban II.

Az első részben megismerhettük a legelső és az eddigi legutolsó eucharisztikus csoda történetét, a második részben pedig a bolsenai csodát. A 13–16. század különösen gazdag volt hasonló jelenségekben. A Pannon Pilgrim több zarándoklata is érinti eucharisztikus csodák helyszíneit és tárgyi emlékeit: a következő három írásban ezekről lesz szó.

Cascia

Casciában, a Szent Rita bazilika altemplomában a Boldog Simone Fidati nevéhez fűződő csoda ereklyéje mellett szoktuk tartani magyar nyelvű szentmiséinket.

1330-ban Siena közelében egy beteg földműveshez papot hívtak, hogy feladja a betegek kenetét és megáldoztassa. Mivel sietni kellett, az atya nem tette a paténára az átváltoztatott ostyát, hanem hanyagul breviáriuma lapjai közé csúsztatta. Az áldoztatás előtt döbbenten látta, hogy a szentostyán friss vérfoltok vannak, és összevérezte a könyv lapjait is. Az ijedt és bűnbánó pap azonnal az Ágoston-rendi kolostorba sietett a köztudottan szent életű, casciai származású Simone Fidatihoz, hogy tanácsot kérjen tőle. Simone Fidati feloldozta a hanyag papot, az átázott papírlapokat pedig elkérte tőle. Az egyik lapot azóta is szülőfalujában, Casciában őrzik. További érdekesség, hogy a papírlapokon lévő vérfoltban kis fantáziával felfedezhető egy emberi arc rajzolata:

Cascia, Szent Rita-bazilika, a Boldog Simone Fidati ereklyéi; jobbra és balra az emberi arcra emlékeztető vérfoltok a breviárium lapjain. (Forrás: santaritadacascia.org)

A Szent Rita-bazilika altemplomában Boldog Simone Fidati ereklyéi mellett a fenti vércseppes papírlapok is megtekinthetők.

Az eucharisztikus csodákról részletes leírásokat és további képeket találunk a miracolieucaristici.org oldalon, amelyet az időközben szintén boldoggá avatott serdülő, Carlo Acutis szerkeszetett. Az ő bebalzsamozott testét az assisi Santa Maria Maggiore-székesegyházban őrzik, ahol szintén tiszteletünket szoktuk tenni zarándoklataink alkalmából.


A fenti képre kattintva bejárhatjuk a Szent Rita-bazilikát. A csoda emlékeit az altemplomban őrzik.

Írta: Babinszki Réka, zarándoklatvezető

* * *

Szívesen elzarándokolna Casciába? Tartson velünk!

A sorozat további részei:

Hasonló ajánlatunk …

Legutóbbi bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük