Digitális Covid-igazolvány

A három az új kettő

Vagyis egyre inkább a három oltás az alapértelmezett: ha tehát bárki a következő hónapokban külhonba indul – akár a Pannon Pilgrimmel, akár másként – mindenképpen ajánlott fölvennie a 3. oltást.

Az Európai Bizottság (többek között Magyarország támogatásával) nemrég úgy döntött, hogy az uniós digitális Covid-igazolványok érvényessége a második oltást követően 9 hónappal lejár, s csak akkor hosszabbodik meg, ha valaki megkapja a harmadik oltást. Ez azonban csak annyit jelent, hogy a Covid-igazolványunkkal átléphetjük az országhatárt.

Egyes országok ugyanis tovább mennek. Franciaország – ahol Lourdes is található – pl. úgy döntött, hogy a második oltás után 9 hónapig valóban be lehet lépni az országba az uniós digitális Covid-igazolvánnyal, ám az országon belüli szolgáltatások (szállás, étterem, kávézó, múzeum stb.) igénybevételéhez az igazolvány csak 7 hónapig (február 15-től pedig már csak 4 hónapig) lesz érvényes a második oltás után.

Frissítés (január 13.): február 15-től Magyarországon is csak 6 hónapig lesz érvényes a második oltást tanúsító igazolvány. Aki eddig nem kapja meg a harmadik dózist, azt oltatlanként fogják kezelni.

Kis könnyebbség, hogy ez a 3. oltást követő érvényesség egyelőre határozatlan időre szól, vagyis negyedik, ötödik stb. oltásról (még?) nincs szó. De ki tudja, mit hoz a jövő…

Ezen kívül egyre több ország írja elő a kötelező védőoltást: Görögországban 60 év, Olaszországban 50 év, Ausztriában pedig 14 év fölött mindenkit be kell oltani, és nincs kizárva, hogy más országok is csatlakoznak hozzájuk.

Hasonló ajánlatunk …

Legutóbbi bejegyzések

2 hozzászólás

 1. Dabóczi Rita

  Kérdés: Lourdes-ba és Assisibe 3 kínai oltással lehet-e utazni?
  Köszönjük.

  1. Babos Gábor

   Kedves Rita!

   Három kínai oltással az EU-ban sajnos szinte sehová sem lehet utazni, Lourdes-ba és Assisibe sem…

   [A kínai nemzeti gyógyszeripari vállalat vagyis a Sinopharm még csak nem is kérte az Európai Gyógyszerügynökségtől az általa gyártott vakcina uniós elismerését, így az EU egésze nem is foglalkozhat a kérdéssel. Egy-egy ország persze dönthet úgy, hogy elismeri, de ez sajnos ritka.]

   Zarándoküdvözlettel:

   Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük