Mosakodási szertartás Lourdes-ban (Pannon Pilgrim)

Egység és gyógyulás: Lourdes varázsa

Akárhányszor belépek a Lourdes-i kegyhelyre, elfog valami megmagyarázhatatlan nyugalom és béke: mintha egy burokban lennék, ahol az élet egyébként jellemző érzései, fájdalmai, gondolatai csak tompítva vannak jelen, és a helyükbe más kerül.

A világ harmadik leglátogatottabb keresztény kegyhelyéről van szó, jelenleg évente kb. 5 millió – vagyis hetente több mint 100.000 – zarándokkal a világ minden tájáról. Mégsincs soha „fojtogató tömeg” érzésem. Leginkább a szervezettség és a zarándokok fegyelmezettsége, közös imája miatt nem nyomasztó a sok ember. A gyertyás körmeneten minden jelenlévő nép nyelvén megszólal az Üdvöz légy Mária. Halljuk franciául, olaszul, spanyolul, angolul, néha magyarul, és egyre gyakrabban csendül fel az ima indiai, koreai és valamilyen afrikai nyelven is. Együtt imádkozik egészséges és beteg, férfi és nő, fekete és fehér, francia, magyar és sri lankai, és még sorolhatnánk mindazt, amik szimbolizálja és kiemeli kereszténységünk egységét, az összetartozást, amit az Ave Maria éneklésekor mindnyájan tökéletesen érzünk.

Ugyanez az egységérzés fog el, amikor a fürdő előcsarnokában a padokon várjuk a bebocsájtást a gyógyító lourdes-i vízzel való szertartásos mosakodásra. Korábban órákig imádkoztuk a rózsafüzért, mire ránk került a sor. A Covid19 óta sajnos nem lehet teljesen megmerítkezni, de egy szép szertartás keretében most is van lehetőség a közös imára és a mosakodásra a fürdőben. Mielőtt vizet öntenek a tenyerünkbe, pár percig imádkoznak értünk, és figyelmünkbe ajánlják a kád feletti Szűz Mária-képet. Hagynak időt, hogy megfogalmazzuk a kérésünket, és hogy elkezdjünk hinni abban, hogy amit kérünk, megadatik. Ad maiorem Dei gloriam! Váljék mindez az Isten még nagyobb dicsőségére!

A víz az élet és a megtisztulás szimbóluma. Meggyőződésem, hogy a hivatalosan nyilvántartásba vett testi gyógyulásoknak többszöröse történik meg lelki síkon a bűnbánat, az ima és az erős hit által. Bernadette maga is megmondta, hogy a víz önmagában nem elég: a lelket és a testet a gyógyulásba vetett hit és az ima gyógyítja meg.

A Bernadette keze által előcsalogatott forrásból jelenleg percenként 85 liter víz tör elő. Semmilyen különös ásványi anyag nincs benne, az elmúlt 165 évben mégis mintegy 7000 testi gyógyulást jelentettek be a vele való érintkezés után. A szigorú orvosi és püspöki kritériumrendszer alapján ebből 70-et ismertek el csodás és teljes gyógyulásként, a legutolsót 2018-ban. (A gyógyulások dátuma, a betegek nevei, adatai elolvashatók ezen az oldalon.)

Végezetül álljon itt Grignon Szent Lajos (1673–1716) idézete, akinek a szobra ott áll az árkádok szentjei között, portréja pedig 103 másik szenttel és boldoggal együtt a föld alatti X. Szent Piusz-bazilikában.

„Mária a legkönnyebb, legrövidebb, legtökéletesebb és legbiztosabb út Jézushoz.”

2023. augusztus

Babinszki Réka

Hasonló ajánlatunk …

Legutóbbi bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük