Nemzeti zarándoklat Rómába és a Vatikánba

6 nap

Ókori Róma, középkori Róma, reneszánsz Róma, barokk Róma, modern Róma – és mind ugyanaz a város…

Mi a keresztény Rómát indulunk fölfedezni: utunk vezérfonalát a nemzeti zarándoklat programpontjai és az Örök Város legfontosabb bazilikái adják, de a zarándoklatba néhány kevésbé ismert (ám annál izgalmasabb) templom is belefér, s persze egy csipetnyi római vakáció is: a Trevi-kúttól a Spanyol lépcsőn át a Panteonig, s még azon túl is.

A napi programok a nemzeti zarándoklat hivatalos programja alapján változhatnak.

Erre a zarándoklatra már nem lehet jelentkezni.

Érdekel ez az út, tájékoztassanak róla:

Hírlevél-feliratkozás:


Elfogadom az adatvédelmi irányelveket



Információk a zarándoklatról

  • 6 nap / 5 éjszaka
  • 2024. április 22-27. (hétfő–szombat)
  • Budapest–Róma–Budapest
  • Budapest–Róma: repülőgép, repülőtér–belváros: különbusz, Róma–Nettuno: vonat, városon belül: gyaloglás és metró
  • Naponta kb. 3-5 km séta
  • A domonkos nővérek vendégházában, egy- és kétágyas, saját fürdőszobás szobákban
  • Reggeli és vacsora (félpanzió)
  • 1 db kicsi, 20×30×40 cm, max. 10 kg súlyú kézipoggyász. További poggyász felár ellenében szállítható.
  • A zarándoklat legalább 25 fő esetén valósul meg.
  • Megyesi Ferenc, balatonalmádi plébános, érseki szertartó
  • 393.000 Ft
  • Babos Gábor: +36 76 800 930

Fénypontok

Zarándoklatunkon Róma keresztény kincseinek egy kis – bár talán legfontosabb – részét, mégpedig a 4 pápai bazilikát látogatunk meg.

Csatlakozunk a nemzeti zarándoklat programjaihoz, melyek közül csütörtökön érkezik el zarándoklatunk tetőpontja a pápai kihallgatás.

S ezek mellé még befér két kisebb programcsoport is: néhány ékszerdoboz, vagyis kevésbé ismert, ám gyönyörű templom a Colosseum környékén, illetve egy hagyományos városnéző séta: Trevi-kút – Spanyol lépcső – Panteon – Piazza Navona – Campo dei Fiori…

Legszebb pontok

  • Pápai bazilikák: Szent Péter, Falakon kívüli Szent Pál, Santa Maria Maggiore és Lateráni bazilika
  • Vatikáni Múzeumok
  • Római városnézés: Trevi-kút, Panteon, Colosseum et caetera
  • Egy-két meglepetés-műemlék ;-)
  • Pápai kihallgatás
  • Közös részvétel a nemzeti zarándoklat programjain

Napról napra

1. nap (hétfő) :
Budapest–Róma–Nettuno

Repülőgépünk előreláthatólag reggel 6 előtt tíz perccel száll fel a Ferihegyi repülőtérről, és fél 8-kor ér földet a római Leonardo da Vinci (Fiumicino) repülőtéren.

Különbusszal begurulunk a Via Casilinára, és bekvártélyozzuk magunkat a domonkos nővérek vendégházába, amely római tartózkodásunk során szállásunk lesz.

Egy-két óra akklimatizálódás és (a korai kelés miatt indokolt) pihenés után nekiindulunk a – tengerpartnak. Egy rövid metróutazás után a Termini pályaudvarról nagyjából 75 perc alatt kivonatozunk Nettunóba. A vasútállomástól alig negyed óra sétára, a tengerparton található a szüzesség egyik védőszentjének, Goretti Szent Máriának a kegyhelye, ahol az 1902-ben alig 12 évesen vértanúságot szenvedett kislány testét őrzik.

Ha lesz időnk, átsétálhatunk a csöppnyi ám gyönyörű tengerparti óvárosba, majd visszautazunk Rómába, hogy este elfogyasszuk jól megérdemelt vacsoránkat.

2. nap (kedd) :
Róma

A Rómával való ismerkedésünk első lépése a Falakon kívüli Szent Pál-bazilika, ahová metróval jutunk el.

A városfalakon belülre visszatérve a Caelius-dombon fogunk sétálni: megtekintjük a Santo Stefano Rotondo-bazilikát, a „magyarok templomát”, Mindszenty bíboros egykori címtemplomát, és a lateráni bazilikával szemközt álló álló Szent Lépcsőt és a tetején található Szentek Szentje-kápolnához. A középső lépcsőn csak térden szabad felmenni, ám aki rendesen, a talpain szeretne, felsétálhat az egyik párhuzamos lépcsőn, és (pár euró belépőjegy ellenében) megcsodálhatja a város egyik legszebb kápolnáját.

Innen átsétálunk Róma legfontosabb templomához, a Lateráni-bazilikához, amely a pápa hivatalos temploma, és néhány magyar vonatkozással is bír (itt van például eltemetve a Szent István királyunknak koronát küldő, rendkívül művelt ember hírében álló II. Szilveszter pápa). A nemzeti zarándoklat első közös magyar szentmiséjét is itt hallgatjuk meg 16 órakor.

3. nap (szerda) :
Róma

Reggel 9 órakor a Santa Maria Maggiore-bazilikában veszünk részt a nemzeti zarándoklat szentmiséjén, majd folytatjuk az ismerkedést az Örök Várossal.

Megtekintjük a világ talán leghíresebb szobrát, Michelangelo Mózesét a San Pietro in Vincoli-bazilikában (Bilincses Szent Péter), majd sorba látogatjuk a város megannyi kötelező látnivalóját: Colosseum, Capitolium, Campo, Piazza Navona, Panteon, Trevi-kút, Spanyol lépcső…

A séta egészen kora estig fog tartani; közben természetesen megállunk egy bőséges ebédszünetre.

4. nap (csötörtök) :
Róma

Ma délelőtt érkezik el zarándoklatunk tetőpontja, a 9 órai pápai kihallgatás a Vatikánban, a VI. Pál csarnokban.

Ezt követően belépünk a Szent Péter-bazilikába, ahol délben részt veszünk a nemzeti zarándoklat zárómiséjén.

A nap hátralévő részében szabadidőnk van: kisétálhatunk a Tiberishez, megnézhetjük az Angyalvárat, vagy elmerülhetünk a túlparton a római történelmi belváros sikátoraiban és meglátogathatunk néhányat Róma mintegy 400 temploma közül, például a jezsuiták templomát, a Gesùt vagy a Santa Maria Sopra Minervát. A kalandvágyóbbak akár tovább is mehetnek: a folyó mentén le lehet sétálni a Tiberis szigetéhez, megnézhetjük mellette az Igazság szájának is otthont adó (és önmagában is gyönyörű) Santa Maria in Cosmedin-templomot vagy bóklászhatunk egy kicsit az ókori Róma maradványai között a Forumon és a Palatinuson.

5. nap (péntek) :
Róma

A mai napot a Vatikáni Múzeumok megtekintésének szenteljük: a közös belépés után mindannyian annyi időt töltünk a múzeumban, amennyit szeretnénk.

Ha csak a leghíresebb műkincseket – Raffaello stanzáit, a Sixtus-kápolnát, valamint az oda- és visszavezető folyosókon található alkotásokat – tekintjük meg, akkor néhány óra alatt végzünk, és a nap hátralévő részét eltölthetjük a városban. Ha azonban az itáliai középkor és reneszánsz leghíresebb festményeire; ókori etruszk, görög és római szobrokra vagy a pápák által használt hintókra és pápamobilokra is kíváncsiak vagyunk, akkor akár estig is bolyonghatunk az épületek folyosóin.

Aki ráun a művészetnek erre a sűrűségére, az bármikor otthagyhatja a múzeumot, hogy másfajta lelki (és alkalmasint testi) örömöknek hódoljon: visszasétálhat a Szent Péter-bazilikába (vagy akár távolabb a városba), vásárolhat kegytárgyakat, vagy egyszerűen leülhet egy kávézó teraszára, hogy élvezze a mediterrán nyüzsgést.

Mivel a Vatikáni Múzeumok belépőjegyei iránt rendkívül nagy az érdeklődés, így a február 25. után jelentkezőknél előfordulhat, hogy a csoportnál később tudnak csak belépni a múzeumba, illetve – ha a jegyek elfogynak – egyáltalán nem tudnak belépni. Ez utóbbi esetben a zarándoklat árát a jegy árával csökkentjük. Részletesen lásd a GYIK megfelelő kérdését.

6. nap (szombat) :
Róma–Budapest

Hajnali ébresztő után különbuszunkkal a repülőtérre gurulunk: gépünk előreláthatóan reggel 8 után nem sokkal száll fel, és 10 óra előtt landolunk a Budapest Liszt Ferenc Repülőtéren.

Utazási csomag

Az utazási csomag tartalmazza az alábbiakat

  • Budapest–Róma repülőút oda-vissza
  • Róma: repülőtéri transzfer és tömegközlekedési jegy a zarándoklat teljes idejére
  • Róma–Nettuno vonatjegy odavissza
  • szállás a domonkos nővérek vendégházában (kétágyas szobákban saját fürdőszobával)
  • reggeli és vacsora (félpanzió)
  • belépőjegy a Vatikáni Múzeumokba (a február 25. után jelentkezőknél ez nem garantált; lásd a részletes programot és a GYIK-et)
  • zarándoklatvezető és lelki vezető
  • 1 db max. 20×30×40 cm méretű, max. 10 kg súlyú kézipoggyász
  • betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás

Az utazási csomag nem – vagy csak felár ellenében – tartalmazza azt, ami feljebb nincs felsorolva, például

  • utazás az Ön otthona és a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér között
  • ebéd
  • nagyobb kézipoggyász (55x40x23 cm, max. 10 kg)
  • feladott poggyász
  • útlemondási biztosítás
  • esetleges további belépőjegyek

Gyakran ismétlődő kérdések

Hogyan fogunk mozogni a városban?

  • Gyalogosan: a belváros jó részén semmiféle tömegközlekedés sincs, hiszen busz vagy villamos nem is férne el. A metróhálózat mindössze 3 vonalból áll (ezek is a belváros szélén haladnak el).
  • Metróval: a római tömegközlekedés nem túl fejlett, nagyobb távolságokat csak metróval lehet megtenni. Buszra vagy villamosra a zsúfoltság miatt még egy kisebb zarándokcsoport sem fér fel.
  • Különbusszal: a repülőtérről a városba és vissza különbusszal megyünk.

Mit nem fogunk látni Rómából?

Róma mérhetetlen sok látnivalót kínál, amelyek messze szétfeszítik egy néhány napos zarándoklat kereteit. Csak kívülről fogjuk látni a Colosseumot, a Panteont, a Palatinus-dombot és a Forum Romanumot, de nem jutunk el katakombákba sem. Kimarad megannyi múzeum és a római belváros több száz templomának túlnyomó többsége is. Ezek egy részét természetesen bepótolhatjuk a zarándoklat szabadidejében.

Hogyan fogunk étkezni?

Reggelit és vacsorát kapunk a szálláshelyen, az ebédet pedig egy útbaeső kávézóban költhetjük el. Egy olasz kávézóban (ún. bar) mindig lehet egyszerűbb ennivalót (szendvics, péksütemény) kapni, ami a meleg vacsoráig elegendő kalóriát biztosít.

Milyen lesz az idő?

Aligha újdonság, hogy Róma éghajlata mediterrán, szubtrópusi, az áprilisi időjárás nagyjából a magyarországi május-júniusnak felel meg. Garancia mindazonáltal semmire sincs: eső is eshet.

A legcélszerűbb, ha az indulás előtt egy-két nappal ránézünk egy helyi időjárás-előrejelző weboldalra, ahol pontos képet kaphatunk a zarándoklat időjárásáról.

Repülőjegy, biztosítás, poggyász, cipő…

Sok információ megtalálható a GYIK (gyakran ismétlődő kérdések) oldalon.

Ha itt nem talál választ kérdésére, hívjon fel, vagy töltse ki az oldal alján lévő visszahíváskérő űrlapot és válaszolunk.

Vatikáni Múzeumok: mit jelent az, hogy a február 25. után jelentkezők nem biztos, hogy bejutnak?

A Vatikáni Múzeumok a földkerekség egyik legnagyobb művészeti gyűjteménye, ezért rendkívül sokan akarják megnézni. Ha nem akarunk órákat sorban állni, akkor az interneten kell jegyet foglalni. Jegyet foglalni legkorábban a belépés napja előtt 2 hónappal, esetünkben február 26-án lehet. A nagy érdeklődés miatt február 26. estére a jegyek több idősávban is elfogytak, illetve néhány idősávban látható, hogy elfogyófélben vannak.

Mivel minden jegy névre szól, és egyáltalán nem módosítható, ezért nem tehetjük meg, hogy előre bevásárlunk jegyekből, hanem csak a jelentkező és az előleget befizető zarándokoknak tudunk vásárolni.

Ezért előfordulhat, hogy aki február 26. után jelentkezik, annak egyszerűen nem marad jegye. Mindazonáltal természetesen mindent megteszünk, hogy minden zarándokunk bejusson a Vatikáni Múzeumokba, a végeredmény azonban nem kizárólag rajtunk múlik.