Lourdes: repülőgépes zarándoklat

4 nap

1858 februárjában rőzsegyűjtés közben a 14 éves Bernadette Soubirous a városka melletti folyó szélén álló barlanghoz vetődött, ahol megjelent neki egy gyönyörű, nála alig idősebb, fiatal nő. A jelenés csak hetekkel később mutatkozott be (a helyi okszitán nyelven, hiszen Bernadette ekkor még alig tudott franciául): „Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás”.

A jelenéseknek a következő hónapokban világszerte híre ment, tudományosan megmagyarázhatatlan gyógyulások történtek, és a zarándokok elkezdtek Lourdes-ba tódulni, hogy imádkozzanak, kérjenek, hálát adjanak, lelkileg és testileg gyógyuljanak. A városka szélén templomok épültek, a zarándokok áradata pedig százötven éve nem csökken.

Tartson velünk, élje át Ön is Lourdes légkörét, ahol mindent átjár Szűz Mária és a jelenések lelkisége.

Hírlevél-feliratkozás:


Elfogadom az adatvédelmi irányelveket



Információk

  • 4 nap / 3 éjszaka
  • 2024. május 3-6. (péntek–hétfő)
  • Budapest–Lourdes oda-vissza
  • Budapest–Lourdes repülőgéppel (fapados légitársaság) egy átszállással
  • 4-5 km (városi séta és keresztút)
  • 2**-os, egyszerű szálloda Lourdes központjában, egy- és kétágyas, fürdőszobás szobák
  • Reggeli (felár ellenében vacsora is)
  • 1 db 20×25×40 cm kézipoggyász. További poggyász felár ellenében (részletek a GYIK-ben).
  • Magyar lelki vezető atya kíséri a csoportot
  • 299.000 Ft
  • A zarándoklat legalább 25 jelentkező esetén valósul meg. (Adott esetben előfordulhat, hogy ennél kisebb csoporttal is útra kelünk.)
  • Hernády Attila: +36 76 800 930

Áttekintés

Ezeken a zarándoklatokon főszezonban megyünk, és egy átszállással a Lourdes-i repülőtérre fogunk érkezni, amely a kegyhelytől mindössze 10 km-re van.
Így igen kényelmesen érkezhetünk meg.

Lourdes-ban két teljes nap fog rendelkezésünkre állni.  Ez alatt alaposan megismerkedünk a kegyhellyel és történetével és számtalan liturgikus programon is részt vehetünk.

Fel ⇧

Lourdes-i zarándoklatunk legszebb pontjai

  • A massabielle-i barlang (a jelenések helyszíne)
  • Rózsafüzér Királynője bazilika, Szeplőtelen Fogantatás bazilika, Szent X. Piusz föld alatti bazilika, keresztút
  • A Boly-malom és a zárka (Szent Bernadett szülőháza és családjának későbbi átmeneti lakóhelye)
  • Az ezer éves lourdes-i vár (fakultatív)

Útvonal

1. nap (péntek) :
Budapest–Lourdes

Távolság: ~1800 km | Utazás: repülővel

Délelőtt 9 órakor találkozunk a Budapest Liszt Ferenc Repülőtéren, ahonnan repülőgépünkkel 11 órakor szállunk fel és egy átszállással (Milánó-Bergamo) este fél tíz körül érkezünk meg Lourdes-ba. Az átszállás során (ha a repülőgép nem késik) 4 óra hossza áll a rendelkezésünkre, hogy Milánó városát is meglátogassuk (fakultatív).

A szállásunkra való megérkezést követően nyugovóra térünk, hogy a holnapi nap frissen, kipihenten fedezhessük fel a kegyhelyet.

2. nap (szombat) :
Lourdes

Gyalogos távolság: pár km | Lourdes-on belül sétálunk

Egy kellemes reggeli elköltése után elindulunk a kegyhely felfedezésére: megtekintjük azt a barlangot, ahol a Szűzanya 18 alkalommal jelent meg Szent Bernadettnek, valamint a kegyhely 50 hektáros parkját és épületeit. Felsétálunk a barlang feletti, 1876-ban felszentelt Szeplőtelen Fogantatás bazilikába, megtekintjük az alatta lévő Rózsafüzér Királynője bazilikát, majd benézünk a jelenések 100. évfordulójára épült hatalmas, föld alatti Szent X. Piusz bazilikába is, amely akár 25.000 embert is képes befogadni.

A program folyamán délben szabadidőt biztosítunk, hogy ki-ki meg tudjon önállóan ebédelni.

Ebéd után végigjárjuk a híres lourdes-i keresztutat, ahol 1,5 kilométer hosszan 115 életnagyságú szobor jeleníti meg Jézus szenvedéstörténetét.

Késő délután részt veszünk a kegyhely nagy, közös szentségimádásán több ezer testvérünkkel együtt.

A nap folyamán magyar szentmisén veszünk részt zarándokcsoportunkkal, és este bekapcsolódunk a hangulatos gyertyás körmenetbe.

3. nap (vasárnap) :
Lourdes

Gyalogos távolság: pár km | Lourdes-on belül sétálunk

Reggelit követően nemzetközi ünnepi szentmisén veszünk részt a Szent X. Piusz Bazilikában, majd a délelőtt többi része szabadprogram lesz. Lehetőség van meglátogatni – többek között – az ezer éves lourdes-i várat is.

Délután Szent Bernadett nyomába, életének helyszíneire indulunk. Ellátogatunk a Boly malomba és a zárkába (Bernadett szülőháza és családjának későbbi lakhelye), majd megtekintjük a plébániatemplomot is, ahol látható az a keresztelőkút, amelyben a kis Bernadett Soubirous-t megkeresztelték. Végül elsétálunk a Nevers-i Iskola- és Szeretetnővérek kolostorához, ahova Bernadett iskolába járt, ahol elsőáldozó lett. Később Bernadett is ennek a rendnek lett a tagja.

Ma este is lesz gyertyás körmenet, amelyen szintén részt vehet még egyszer az, aki szeretne.

4. nap (hétfő) :
Lourdes–Budapest

Távolság : ~1800 km | Utazás: repülőgéppel

A délelőtt folyamán szabad programot biztosítunk, hogy aki szeretné, még egyszer végigjárhassa a szent helyeket, imádkozhat a barlangnál, esetleg néhány kis emléket szerezzen be magának vagy az otthon maradt szeretteinek.

11 óra körül indul különbuszunk a lourdes-i repülőtérre, ahonnan gépünk 1 órakor száll fel és egy (szintén olaszországi) átszállást követően este 8 előtt landol Budapesten. A repülőtéren egymástól búcsút véve járjuk tovább életünk zarándokútját.

Az utazási csomag tartalmazza az alábbiakat

  • utazás repülővel Budapest és Lourdes között
  • utazás busszal a Lourdes-i repülőtér és a szállodánk között (10 km)
  • repülőtéri és egyéb illetékek, adók
  • szállás 2**-os, egyszerű szállodában Lourdes központjában egy- vagy kétágyas, fürdőszobás szobákban
  • reggeli
  • zarándoklatvezető
  • magyar lelki vezető
  • 1 db max. 20×25×40 cm méretű, max. 10 kg súlyú kézipoggyász személyenként (ennek el kell férnie az előttünk lévő ülés alatt)
  • biztosítás (betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás)

Az utazási csomag nem – vagy csak felár ellenében – tartalmazza az alábbiakat

  • utazás az Ön otthona és a Budapest Liszt Ferenc („Ferihegyi”) Repülőtér között
  • felár ellenében vacsora a szállodában
  • felár ellenében repülőgépre felvihető poggyász (ún. elsőbbségi beszállás)
  • útlemondási, más néven stornóbiztosítás
Milyen időre számíthatunk Lourdes-ban?

Általában a hazainál kissé mérsékeltebb időjárásra számíthatunk Lourdes-ban. Eső többször előfordulhat.

Csomagunk véglegesítését megelőzően – az indulás előtti napon – érdemes vetni egy pillantást az időjárás-előrejelzésre.

Hol lehet ebédelni és vacsorázni a lourdes-i zarándoklat idején?

A legolcsóbb lehetőség, ha hideg ételt eszünk, amelyet a helyszínen is beszerezhetünk. Több nagyobb és olcsóbb szupermarket is van Lourdes-ban. A Tescohoz hasonló nagyságú és választékú Leclerc bevásárlóközpont a belvárostól 1,5 km-re van. Itt az árak nagyjából az itthoniakkal azonosak. A boltok minden nap nyitva vannak, de vasárnap csak délig.

Aki meleget szeretne enni annak Lourdes számtalan étterme nyújt megfelelő megoldást. Az éttermi étkezés drágább, mint Magyarországon; 15-20 euróért már meg lehet ebédelni.

Mindezeken túl lehet félpanziót (vacsorát) kérni a szállodában. Ezt az igényét kérjük a jelentkezési lapon jelezni.

Milyen plusz költségek merülnek fel a zarándokút során?

A három ebéd és a három vacsora étkezési költségeivel kell számolni. Ez azonban nem feltétlenül lesz több, mintha otthon maradtunk volna. Aki kibírja, hogy három napig csak hideget vagy instant ételt eszik, annak a legolcsóbb lehetőség, ha annyi ételt hoz otthonról, amennyi belefér a hátizsákjába, a többit pedig egy lourdes-i boltban szerzi be.

Be lehet fizetni már itthon félpanzióra, hogy a vacsorát a szállodában fogyassza el. Első este azonban a késői repülőút miatt nem lesz még a szállodában vacsora biztosítva, azt otthonról hozott vagy Olaszországban vett étellel kell egyénileg megoldani.

Hozhatok-e magammal haza lourdes-i vizet?

Igen, a barlangban fakadó forrás vizéből bárki kedvére meríthet vagy szállíthat. Mindazonáltal ne feledje el, hogy a repülőgép fedélzetére csak maximum 100 ml-es kiszerelésekben és legfeljebb 1 liternyi folyadékot lehet felvinni.

Megmerítkezhetek-e a forrás vizében?

A lourdes-i zarándoklatok évszázados hagyománya, hogy a zarándokok megfürödhetnek a jelenések barlangjában fakadó víz forrásában, amiből erőt, kegyelmet, ritkán akár testi gyógyulást is meríthetnek. Sajnos a világjárvány kitörése óta ez a lehetőség megszűnt, így a forrás vizéből a helyszínen csak inni lehet vagy óvatosan megmosni benne az arcunkat, kezünket.

Repülőjegy, biztosítás, poggyász, cipő…

Sok információ megtalálható az alábbi GYIK (gyakran ismétlődő kérdések) oldalon. Elolvasásához koppintson a képre.

Ha itt nem talál választ kérdésére, hívjon fel vagy írjon egy e-mailt, és válaszolunk.

Gyakran ismétlődő kérdések (GYIK)

Jelentkezés a zarándoklatra