Lisieux és Mont-Saint-Michel

4 nap

Ezen a zarándoklaton Kis Szent Terézhez, rövid életének helyszínére, Lisieux-be zarándokolunk, hogy magunk is közelebb kerüljünk Isten szeretetéhez, ahogy azt a szent életén láthatjuk.

 • 2024. október 3–6. (csütörtök-vasárnap)
 • 2024. október 10–13. (csütörtök-vasárnap)
 • Ár: 319.000 Ft
Hírlevél-feliratkozás:


Elfogadom az adatvédelmi irányelveketInformációk

 • 4 nap / 3 éjszaka
 • 2024. október 3–6. és október 10–13. (csütörtök-vasárnap)
 • Budapest–Párizs (Beauvais)–Lisieux–Mont-Saint-Michel és vissza
 • Budapest–Beauvais repülőgép (fapados légitársaság), majd különbusszal a franciaországi útvonal teljes szakaszán
 • Naponta 1–2 km (városi séta, de lesznek meredekebb, egyenetlenebb szakaszok, lépcsők).
 • Lisieux-ben, 3*-os szállodában, egy- és kétágyas, fürdőszobás szobákban
 • Félpanzió (reggeli és vacsora a szállodában)
 • 1 db 20×25×40 cm-es kézipoggyász. További poggyász felár ellenében (részletek a GYIK-ben).
 • A zarándoklat legalább 25 jelentkező esetén valósul meg.
 • Magyar lelki vezető kíséri a csoportot.
 • 319 000 Ft
 • Babos Gábor: +36 76 800-930

Zarándoklat Lisieux-i Szent Teréz városába és Szent Mihály arkangyal hegyére

Marie Françoise-Thérèse Martin-t, a 24 évesen elhunyt karmelita apácát már jóval szenté avatása előtt a modern idők legnagyobb szentjének nevezte Piusz pápa. Kis Szent Teréz egyszerűségével, istenkapcsolatával nagyon sok embert megérintett, és közelebb vitt a szerető Atyához. Ezen a úton hozzá, rövid életének helyszínére, Lisieux-be zarándokolunk, hogy magunk is közelebb kerüljünk Isten szeretetéhez.

Lisieux-ből egynapos kirándulást teszünk Szent Mihály arkangyal hegyéhez-szigetéhez, Mont-Saint-Michel-be. A legenda szerint 708-ban Szent Aubert püspöknek megjelent Szent Mihály arkangyal és megparancsolta, hogy egy tengerből kiemelkedő sziklán kolostort építsen. Mont-Saint-Michel és a rajta épült bencés apátság az elsők között került fel az UNESCO világörökségi listájára, 1979-ben.

Zarándoklatunk legszebb pontjai

 • Rouen, Szent Johanna városa
 • a Lisieux-i Szent Teréz-bazilika és a kármelita kolostor
 • Szent Mihály-hegye, a bencés apátság és a tengervíz mozgása
 • Honfleur, az impresszionisták városkája a Szajna torkolatában

Napról napra

A repülőtéren a délelőtti órákban találkozunk. Repülőgépünk előreláthatóan 11:10-kor száll fel, és két órával később ér földet a Párizstól északra felkvő Beauvais repülőtéren, ahonnan különbusszal rögtön tovább indulunk Rouen érintésével Lisieux-be.

Rouen-ben raboskodott és szenvedett máglyahalált az 1920-ban szentté avatott Jeanne-D’Arc. Sétálunk egyet a történelmi városmag jellegzetes, favázas középkori házai között, s megnézzük a Nagy Óratornyot és a Nagyboldogasszony-katedrálist, amely 151 méteres tornyával Franciaország legmagasabb temploma.

Lisieux-ben kora este elfoglaljuk szállásunkat, és egy rövid pihenő után átsétálunk a kegyhelyhez, ahol magyar nyelvű szentmisén veszünk részt. A szállodában elköltjük közös vacsoránkat, ezután összeülhetünk egy kis beszélgetésre.

A közös reggeli után, korán indulunk különbusszal Szent Mihály hegyéhez, a Normandia és Bretagne határán található Mont-Saint-Michelhez. Európában itt a legnagyobb az árapály szintkülönbsége, apálykor a sziklaszírt szárazulat, dagálykor sziget, félsziget.

Ez a tengeri környezet, a tengervíz napi négyszeri feltartóztathatatlan áramlása a békét és az örökkévalóság képét vetíti a lelkekbe; nem véletlen hát, hogy a középkori szerzetesek pontosan ezen a helyen telepedtek le, hogy  felépítsék az egyházi építészet egyik legkülönlegesebb épületét.

Mivel több órát töltünk Mont-Saint-Michel-ben, lesz időnk megfigyelni a tenger mozgását. Közösen meglátogatjuk az egész hegyet uraló apátságot. Az odavezető út középkori házak, lépcsők és sikátorok labirintusában vezet.

Az apátság megtekintése után bőven lesz időnk a 12-14. századi bástyák és várfalak által védett szigetet-hegyet-települést bebarangolni. Nagy élmény lemerészkedni a tenger „helyére” is, de csak egy feltétellel: az apály idején szárazra kerülő tengerfenék-síkság homokján egyedül tartózkodni szigorúan tilos!

Este közös vacsora a szállodában, majd, akik még bírják, részt vehetnek a kegyhely esti programján.

A mai napot szánjuk arra, hogy alaposabban megismerkedjünk Lisieux-i Szent Teréz életének helyszíneivel, ezen keresztül pedig magával a szenttel.

Reggeli után magyar nyelvű szentmisén veszünk részt a karmelita kolostor kápolnájában, melyet a velünk jövő atya celebrál. Ezután megtekintjük a neobizánci stílusú Szent Teréz-bazilikát, amelyet a párizsi Sacré-Coeur mintájára kezdtek építeni a két világháború között, de csak 1954-ben szentelte fel Rouen érseke és a párizsi bíboros. Feltérképezzük a bazilika környékét is: a kis zarándokközpontot, kiállítás és a parkot.

Zarándokvezetőnk egy kis városi sétára is elhívja Önöket, melynek keretében megtekintjük a Szent-Péter-katedrális és a püspöki palota kertjét.
Délben szabadidő következik, ekkor lesz lehetőség egyénileg megebédelni Lisieux városában.

14 órától vezetett túra keretében bejárjuk Kis Szent Teréz életének legfontosabb helyszíneit, a karmelita kolostort és a Martin család (Teréz családja) lisieux-i házát.

Délután a magyar atya vezetésével keresztutat járunk bazilika mögötti kálvárián, majd szabadidő következik.

Vacsoránkat közösen költjük el a szállodában.

Este 20:30-tól részt veszünk a kegyhely gyertyás körmenetén.

Korán reggel részt veszünk egy magyar nyelvű szentmisén, amelyet a velünk jövő atya celebrál.

Közvetlenül reggeli után búcsút intünk Kis Szent Teréz élete helyszínének és – mielőtt a repülőtér felé vennénk az irányt – északnak indulunk, az impresszionisták (szó szerint is) festői városába, Honfleur-be. A Szajna tölcsértorkolatában fekvő település többször is elnyerte Franciaország legvirágosabb kisvárosa címet. A Régi kikötő körüli negyedben a gerendavázas házak és templomok között sétálva képzeletünkben óhatatlanul a középkorba repülünk vissza. Honfleur híres épülete a stílusában és méretében még Franciaországban is egyedülálló, a Szent Katalinnak szentelt 15. századi gótikus fatemplom. A rövid szabadidő során lehetőségünk lesz megkóstolni a helyi specialitást, hisz ne feledjük, hogy Calvados-ban, az almaborból készített gyümölcspárlat hazájában vagyunk.
Honfleurből még jó két óra buszút a reptér.

Ha az időnk (vagyis a forgalom) engedi, megállunk a beauvais-i Szent Péter katedrálisnál, amely már az építése kezdete után nem sokkal, a 13. században beomlott, és azóta sem építették fel teljesen. De ami felépült belőle az a mai napig a legnagyobb belső boltívmagasságú gótikus templom a világon.

Gépünk előreláthatóan 16:15-kor száll fel, és két órával később landol a magyar fővárosban.
Budapest Liszt Ferenc Repülőtértől pedig immáron mindannyian egyenként haladunk tovább életünk zarándokútján…

Utazási csomag

Az utazási csomag tartalmazza az alábbiakat

 • Budapest–Párizs (Beauvais) repülőút oda-vissza
 • repülőtéri és egyéb illetékek, adók
 • 1 db max. 40×20×25 cm méretű kézipoggyász személyenként
 • Franciaországon belüli utazás különbusszal
 • szállás 3***-os szállodában (kétágyas, fürdőszobás szobákban)
 • reggeli és vacsora (félpanzió)
 • zarándoklatvezető az utazás teljes ideje alatt
 • belépő a Mont-Saint-Michel-i apátságba
 • lelki vezető
 • biztosítás (betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás)

Az utazási csomag nem – vagy csak felár ellenében – tartalmazza mindazt, ami fent nem szerepel, például:

 • utazás az Ön otthona és a Budapest Liszt Ferenc („Ferihegyi”) Repülőtér között
 • feladott poggyász és/vagy elsőbbségi beszállás
 • egyénileg meglátogatott helyszínek esetleges belépőjegyei
 • ebéd
 • egyágyas szobában való elhelyezés (ez feláras)
 • útlemondási, más néven stornóbiztosítás

Gyakran ismételt kérdések

Repülőjegy, biztosítás, poggyász, cipő…

 

Természetesen rengeteg további kérdés merülhet fel a zarándoklattal kapcsolatban. Ezekből összegyűjtöttünk egy csokornyit: ide koppintva elolvashatja őket.

Milyen időre számíthatunk Északnyugat-Franciaországban ősszel?

Októberben még nagyon szép idő tud lenni (indián nyár), de az Atlanti-óceán közelsége hozhat esőt, szelet is. A hőmérséklet körülbelül megegyezik az ősz első felében hazánkban megszokottal.

Az időjárás kitalálásához a leghasznosabb módszer, ha az indulás előtti napon ránézünk a helyi időjárás-előrejelzésre.

Hol ebédelünk?

Mivel bőséges reggelit s vacsorát kapunk, ebédre általában elegendő egy szendvicset vagy péksüteményt elfogyasztanunk, esetleg egy kávé vagy más ital kíséretében, mindez 4–8 €-ba kerül.

Minderről magunk gondoskodunk: minden meglátogatott településen számos kisebb-nagyobb kávézó, pékség (boulangerie), kisvendéglő áll rendelkezésünkre, amelyekről a zarándoklat vezetője a helyszínen szívesen szolgál felvilágosítással.

Milyen további költségek merülhetnek fel?

Az utazási csomag leírásánál megtalálható, hogy a zarándoklat díjában mi minden foglaltatik benne.

Nincs benne az ebéd és a kisebb-nagyobb személyes kiadások (kávé, képeslap, kegytárgy stb.), valamint az egyénileg megtekinthető belépős helyszínek költsége, hiszen ezekre nem mindenki egyformán kíváncsi.

Térkép

Jelentkezés és ár