fbpx

Szent Ferenc és Szent Rita nyomdokain: zarándoklat Assisibe és Casciába

5 Nap

Rita a lehetetlen és reménytelen tűnő ügyek, a családok és a boldogtalan házasságban élő nők védőszentje, aki hosszú élete alatt egyetlen egyszer hagyta el szülővárosát, így Cascián és környékén kívül alig ismerték, halála után több mint 150 évvel avatták boldoggá, és újabb több mint 300 évvel később szentté.

Ferenc Olaszország, Umbria, a környezetvédelem, a költők és kereskedők, valamint az olasz kiscserkészek védőszentje, jelenlegi pápánk névadója, aki egész életét állandó vándorlással töltötte, kortársai között is lenyűgöző hatása volt, egyfajta szent rocksztárként rajongták körül – halála után alig két évvel szentté avatták.

Mennyi különbség a felszínen – és mennyi hasonlóság a mélyben. Zarándoklatunkon e két rendkívüli egyéniségnek eredünk nyomába, hogy megismerkedjünk életükkel és lelkiségükkel – és elgondolkodjunk azon, mit üzennek személyesen nekünk, amitől a zarándoklatról hazatérve jobb, boldogabb emberré válhatunk.

 • Dátum: 2023. március 8–12. (szerda–vasárnap)
 • Ár: 299.000 Ft
 • Útinformációk
Hírlevél-feliratkozás:


Elfogadom az adatvédelmi irányelveketUtazásinformációk

 • 5 nap / 4 éjszaka
 • 2023. március 8–12. (szerda–vasárnap)
 • Budapest–Róma repülőgép; Róma–Cascia–Assisi–Pisa különbusz; Pisa–Budapest repülőgép
 • Casciában és Roccaporenában 1-2 km séta, Assisiben 4-5 km séta + fakultatív minizarándoklatok: Roccaporena–Cascia (6 km), Assisi–Eremo delle Carceri–Assisi (8 km)
 • 3*** belvárosi szálloda (egy vagy kétágyas szoba saját fürdőszobával)
 • Reggeli, felár ellenében vacsora is (félpanzió)
 • 1 db 20×25×40 cm kis táska, felár ellenében további poggyász(ok). Részletek a GYIK-ben és a jelentkezési űrlapon.
 • A zarándoklat legalább 25 jelentkező esetében valósul meg.
 • 299.000 Ft
 • Babos Gábor: +36 70 55 40 169

Áttekintés

Zarándoklatunk során Casciai Szent Rita és Assisi Szent Ferenc nyomába szegődünk, hogy hajdani lakóhelyükön ismerjük meg életüket, tevékenységüket és lelkiségüket, és ebből minél többet tanulva váljunk boldogabb, jobb emberré.

Utunk legszebb pontjai:

 • Szent Rita életének összes helyszíne:
  • Roccaporena (szülőháza, San Montano-templom, lakóháza, ispotály, szikla és a modern Szent Rita-kegyhely)
  • Cascia (Szent Rita-monostor és -bazilika)
 • Szent Ferenc életének főbb helyszínei Assisiben (UNESCO-világörökség):
  • Santa Maria degli Angeli és a Porziuncola-kápolna
  • Szent Ferenc-bazilika és a Sacro Convento (szent kolostor)
  • San Damiano, Szent Klára-bazilika, Chiesa Nuova
  • Fakultatív gyalogos minizarándoklat az Eremo delle Carceri-remeteséghez.
 • A hegyre épült középkori városok, a hatalmas erdők és meredek hegyoldalak tartománya, Umbria

Útvonal

Találkozó a repülőtéren szerdán, 11:30-kor.
Repülőgépünk délután 3 órakor száll le az Örök Város peremén, ahonnan különbusszal gurulunk az Appenninek meredek hegyoldalai közé. Casciába este 6 óra, vagyis napnyugta körül érkezünk. A szállás elfoglalása után a vállalkozó kedvűek még tehetnek egy gyors sétát a belvárosban, és akár a Szent Rita-bazilikába is betérhetnek egy rövid imára Rita teste mellé, majd vacsora következik, s nyugovóra térünk.

Nap 2 :
Cascia

Csütörtök délelőtt menetrend szerinti busszal megyünk át Roccaporenába (10 perc), ahol végiglátogatjuk Rita élete első felének helyszíneit: szülőházát, a San Montano-templomot, ahol örök hűséget esküdtek egymásnak Paolo Mancinivel, közös lakóházukat, az ispotályt, ahol Rita gyakran segítette az utazókat és a betegeket, és a falu szélén meredő hatalmas sziklát, ahová szívesen húzódott vissza imádkozni. Magyar nyelvű szentmisénk vagy a San Montanóban vagy a modern Szent Rita-templomban lesz.

Aki szívesen megmozgatja a végtagjait, az délután visszasétálhat Casciába az alighanem Rita által is gyakran használt gyalogúton (6 km, másfél óra séta vízszintesen, a Corno folyó mentén), a többiek pedig busszal térhetnek vissza a városba. Késő délután/kora este szabadidő van: látogatás a bazilikában, kegytárgy-vásárlás, séta a városban – vagy ezek tetszőleges kombinációja kinek-kinek vágyai szerint.

A reggelt pénteken a bazilikában kezdjük egy magyar szentmisével, majd egy helyi ágostonos szerzetes vezetésével meglátogatjuk Rita kolostorát, a bazilikát, valamint a bazilika alatti – gyönyörű és rendkívül gazdag szimbolikájú – bűnbánati liturgikus teret.

Dél körül buszra ülünk, s alig másfél óra alatt átérünk Umbria másik nagy szentjének, Szent Ferencnek a városába, Assisibe.

Miután röviden kipihentük magunkat szállásunkon, nekiindulunk a városnak, hogy megismerkedjünk azzal a környezettel, amelyben Ferenc született és fiatalként élt. Megállunk a hajdani székesegyház, a Santa Maria Maggiore-templom előtt. A helyi püspök a templomnak néhány éve a Santuario della Spogliazione (a levetkőzés kegyhelye) címet adományozta, ezzel is utalva a Ferenc és apja között a téren lejátszódó jelenetre, valamint itt nyugszik a 2006-ban 15 évesen elhunyt Boldog Carlo Acutis teste is. Innen továbbsétálunk Ferenc szülőházához, ami ma az Új templom (Chiesa Nuova) nevet viseli, majd a Szent Klára-bazilikához és a San Rufino-székesegyházhoz. Tiszta időben gyönyörködhetünk az Umbriai-völgy mögött lenyugvó napban, majd visszatérünk szállásunkra.

Nap 4 :
Assisi

Szombat reggel – a frissebbek gyalogosan, a megfontoltabbak busszal – leereszkedünk a Santa Maria degli Angeli-bazilikához. Itt megtekintjük a templomot, majd egy itt élő szerzetes köszönt minket, és mesél arról, hogyan élik meg Ferenc máig jelen lévő lelkiségét azon a helyen, ahol a szent ember talán a legszívesebben tartózkodott, végül részt veszünk egy magyar nyelvű szentmisén.

Dél körül visszatérünk a városba, és elsétálunk a San Damiano-kolostorhoz, amelyet Ferenc (némileg félreértve az Úr szándékát) saját kezűleg hozott rendbe. Innen származik a (ma a Szent Klára-bazilikában található) kereszt, amelynek másolata szinte minden ferences templomban és kolostorban fellelhető.

Késő délután a sportosabbak vállalkozhatnak egy minizarándoklatra az Eremo delle Carceri-remeteséghez (4-4 km oda és vissza), ahová Ferenc és társai nagyon szívesen húzódtak vissza az assisi nyüzsgés elől imádkozni, elmélkedni.

A vasárnap délelőttjét teljes egészében a szállásunktól alig kőhajításnyira található Szent Ferenc-bazilikának és a mellette lévő Sacro Conventónak (szent kolostor) szenteljük: egy – ha szerencsénk van, magyar – szerzetestestvér fogad minket, és beszél a helyről és annak lelkiségéről, majd részt veszünk egy magyar szentmisén. Ez után a megkapott indíttatás nyomán ki-ki maga fedezheti fel a bazilika páratlan gazdagságát, amelynek legismertebb részét Giotto híres freskóciklusa képezi Szent Ferenc életéről.

Egy korai ebéd után, 13 óra tájban buszba ülünk, és nagyjából négy óra alatt a pisai repülőtérre hajtunk. Repülőgépünk másfél óra út után 20:45-kor száll le Budapest Liszt Ferenc Repülőtéren (Ferihegyen). Innen az úton kapott lelki táplálékkal megerősödve immáron mindannyian magunk indulunk tovább életünk zarándokútján.

Utazási csomag

Az utazási csomag tartalmazza az alábbiakat

 • utazás (Budapest–Róma és Pisa–Budapest repülőút, Róma–Cascia–Assisi–Pisa különbusz)
 • szállás 3***-os szállodában (kétágyas, fürdőszobás szobákban)
 • reggeli
 • magyar lelki vezető és zarándoklatvezető
 • 1 db legfeljebb 20×25×40 cm méretű kézipoggyász személyenként
 • biztosítás (betegség-, baleset és poggyászbiztosítás)
 • repülőtéri és egyéb illetékek, adók stb.

Az utazási csomag nem (vagy felár ellenében) tartalmazza az alábbiakat

 • utazás az Ön otthona és a Budapest Liszt Ferenc Repülőtér („Ferihegy”) között
 • felár ellenében vacsora a szállodában (félpanzió)
 • felár ellenében repülőgépre feladott poggyász és/vagy elsőbbségi beszállás
 • ebéd és más személyes kiadások (képeslap, kávé stb.)
 • útlemondási, más néven stornóbiztosítás

Gyakran ismétlődő kérdések (GYIK)

Milyen lesz az időjárás?

Ezt csak az indulás előtt pár nappal lehet előrejelezni, addig legfeljebb általánosságokat mondhatunk:

Közép-Olaszország mediterrán éghajlatú, tehát március elején valószínűleg enyhébb lesz az idő, mint a Kárpát-medencében. Eső és akár hűvös idő is előfordulhat, annál is inkább, mert Cascia nagyjából 1000 méteres – egyébként gyönyörű – hegyek között fekszik.
Az indulást megelőző napon érdemes ránézni egy helyi időjárás-előrejelző weboldalra, hogy pontosan tudhassuk, milyen ruházatot vigyünk magunkkal. Például:
https://www.3bmeteo.com/meteo/assisi

Covid19: milyen előírásokkal találkozhatunk?

Olaszországban az összes koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos korlátozás megszűnt, többek között oltási kötelezettség sincs.
Az egyetlen szabály, amellyel esetleg találkozhatunk (bár ennek is kicsi a valószínűsége), hogy bizonyos helyeken (pl. busz) maszkhasználatot írhatnak elő, ezért érdemes magunknál tartani egy orvosi vagy FFP2-maszkot.

Hol lehet ebédelni és vacsorázni?

Ebédről mindannyian magunk gondoskodunk: Casciában, Roccaporenában és Assisiben számtalan kisebb-nagyobb kávézó (bar) és étterem található, illetve vannak boltok is. Ezeket a helyszínen megmutatjuk, s ki-ki saját igényeinek megfelelően gondoskodhat a déli betevőről.

Vacsorázni lehet a szállodában, ha a jelentkezési lapon bejelöli, hogy kér vacsorát (ez az ún. félpanziós ellátás). Ennél valamivel olcsóbb, ám fáradságosabb, ha magunk keresünk egy egyszerű éttermet a városban; ehhez a zarándoklat vezetője a helyszínen tud segítséget nyújtani.

Milyen további költségek merülhetnek fel?

Kötelezően előírt, el nem kerülhető kiadás nincs.
Az ebéd költségeit (és aki nem kéri a közös vacsorát, annak ezt is) magunknak kell állnunk a helyszínen. Ezen kívül magunk fizetjük az esetleges személyes kiadásainkat is (pl. kávé, képeslap, kegytárgy vásárlása stb.).

Repülőjegy, biztosítás, poggyász, cipő…

Sok információ megtalálható az alábbi GYIK (gyakran ismétlődő kérdések) oldalon. Elolvasásához koppintson az alábbi képre.

Ha itt nem talál választ kérdésére, hívjon fel vagy írjon egy e-mailt, és válaszolunk.

Gyakran ismétlődő kérdések (GYIK)

Jelentkezés a zarándoklatra

Koppintson ide