fbpx

Lourdes-i zarándoklat februárban

4 Nap

1858 februárjában rőzsegyűjtés közben a 14 éves Bernadette Soubirous a városka melletti folyó szélén álló barlanghoz vetődött, ahol megjelent neki egy gyönyörű, nála alig idősebb, fiatal nő. A jelenés csak hetekkel később mutatkozott be (a helyi okszitán nyelven, hiszen Bernadette ekkor még alig tudott franciául): „Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás”.

A jelenéseknek a következő hónapokban világszerte híre ment, tudományosan megmagyarázhatatlan gyógyulások történtek, és a zarándokok elkezdtek Lourdes-ba tódulni, hogy imádkozzanak, kérjenek, hálát adjanak, lelkileg és testileg gyógyuljanak. A városka szélén templomok épültek, a zarándokok áradata pedig százötven éve nem csökken.

Tartson velünk, élje át Ön is Lourdes légkörét, ahol mindent átjár Szűz Mária és a jelenések lelkisége.


 • Dátum: 2023. február 16–19.
 • Ár: 199.000 Ft – az árat meg kellett emelnünk a repülőjegy áremelkedés hatására
 • Útinformációk

További Lourdes-i útjaink:

Hírlevél-feliratkozás:


Elfogadom az adatvédelmi irányelveketUtazásinformációk

 • 4 nap / 3 éjszaka
 • 2023. február 16–19.
 • Budapest–Milánó–Lourdes oda-vissza
 • Budapest–Milánó–Lourdes repülőgép (fapados légitársaság, 1 átszállással)
 • 4-5 km (városi séta és keresztút)
 • 2** szálloda Lourdes központjában, egy- és kétágyas, fürdőszobás szobák
 • Reggeli (felár ellenében vacsora is a második és harmadik napon)
 • 1 db 20×25×40 cm kézipoggyász. További kézipoggyász felár ellenében (részletek a GYIK-ben).
 • Magyar lelki vezető atya kíséri a csoportot
 • 199.000 Ft
 • A zarándoklat legalább 25 jelentkező esetén valósul meg. (Adott esetben előfordulhat, hogy ennél kisebb csoporttal is útra kelünk.)
 • Hernády Attila: +36 30 467 6169

Áttekintés

Ezen az utunkon a holtszezont, és az alacsonyabb árakat kihasználva az átlagosnál lényegesen olcsóbban tudunk eljutni Lourdes-ba. Cserébe hosszabb lesz az utazási idő, és a szállásunk is kevésbé lesz vonzó (csak 2*-os szálloda). A program azonban megegyezik a többi zarándokutunkkal kivéve a körmeneteket, amelyek csak húsvéttól kerülnek megrendezésre.

A Lourdes-ban töltött két nap alatt alaposan megismerkedünk a kegyhellyel és annak történetével.

Erre az útra feladott csomagot nem lehet hozni. Külön díj ellenében csak a repülőgép fedélzetére lehet poggyászt felvinni (ún. elsőbbségi beszállás szolgáltatás), ha valakinek nem elegendő az ingyenes kézipoggyász.

Fel ⇧

Lourdes-i zarándoklatunk legszebb pontjai

 • A massabielle-i barlang (a jelenések helyszíne)
 • Rózsafüzér Királynője bazilika, Szeplőtelen Fogantatás bazilika, Szent X. Piusz föld alatti bazilika, keresztút
 • A Boly-malom és a zárka (Szent Bernadett szülőháza és családjának későbbi átmeneti lakóhelye)
 • Az ezer éves lourdes-i vár (fakultatív)

Útvonal

Távolság: ~1600 km | Utazás: repülővel (egy átszállással)

Kora reggeli órákban – előreláthatóan 6:30-kor – indulunk a Budapesti Liszt Ferenc Repülőtérről, majd milánói átszállással jutunk el közvetlenül Lourdes-ba. Milánóban hosszú várakozási időnk lesz: több mint 11 óra hossza. Ez idő alatt – lehetőség szerint – magyar szentmisén veszünk részt a repülőtér kápolnájában, illetve akár a közeli Bergamóba is be lehet menni egy sétát tenni. Lourdes-ba este 9 óra körül érkezünk meg, ahonnan helyi busszal jutunk be a városba és a szállodába. Itt elfoglaljuk szállásunkat és nyugovóra térünk.

A repülőgép telítettségének függvényében előfordulhat, hogy a bécsi repülőtérről szállunk fel Budapest helyett. Ez esetben  (ingyenes) autóbusszal megyünk el Bécsbe Budapestről reggel 8 óra után; tehát így később kell indulni, viszont Lourdes-ba ugyanakkorra érkezünk meg.

Nap 2 :
Lourdes

Távolság: ~4-5 km | Lourdes-on belül sétálunk és felmegyünk a keresztút hegyére

Ma Lourdes felfedezésére indulunk: megtekintjük az 50 hektáros kegyhely parkját és épületeit, majd elérkezünk ahhoz a barlanghoz (sziklaüreghez), ahol 1858-ban 18-szor jelent meg a Mária Bernadettnek. Itt állandóan hozzánk hasonló zarándokok ezreivel találkozhatunk, akik imádkoznak, sőt betegek százai meg is fürdenek az itt fakadó forrás vizében. Felsétálunk a barlang feletti, 1876-ban felszentelt Szeplőtelen Fogantatás bazilikába, megtekintjük az alatta lévő Rózsafüzér Királynője bazilikát, majd benézünk a jelenések 100. évfordulójára épült hatalmas, föld alatti Szent X. Piusz bazilikába is, amely akár 25.000 embert is képes befogadni.

Délben szabadidő követezik ebédelési lehetőséggel.

Délután végigjárjuk a híres lourdes-i keresztutat, ahol 1,5 kilométer hosszan 115 életnagyságú szobor jeleníti meg Jézus szenvedéstörténetét.

A nap folyamán szentmisén veszünk részt zarándokcsoportunkkal.

Nap 3 :
Lourdes

Gyalogos távolság: ~2-3 km | Lourdes-on belül sétálunk

Reggel magyar szentmisén veszünk részt, majd a délelőtt fennmaradó részében szabadprogram lesz. Lehetőség van meglátogatni – többek között – az ezer éves lourdes-i várat is.

Délután Szent Bernadett nyomába, életének helyszíneire indulunk. Ellátogatunk a Boly malomba és a zárkába (Bernadett szülőháza és családjának későbbi lakhelye), majd megtekintjük a plébániatemplomot is, ahol látható az a keresztelőkút, amelyben a kis Bernadett Soubirous-t megkeresztelték. Végül elsétálunk a Nevers-i Iskola- és Szeretetnővérek kolostorához, ahova Bernadett iskolába járt, ahol elsőáldozó lett. Később Bernadett is ennek a rendnek lett a tagja.

Távolság : ~1600 km | Utazás: repülőgéppel

Kora reggel kiutazunk a repülőtérre, majd reggel 8 óra körül felszáll a repülőgépünk Milánóba. Milánóban a várakozási időben magyar szentmisén veszünk részt a repülőtér kápolnájában. Érkezés Budapestre körülbelül 15 órára. Ezt követően búcsút veszünk egymástól, s külön-külön folytatjuk tovább életünk zarándokútját…

Az utazási csomag tartalmazza az alábbiakat

 • utazás (Budapest–Milánó–Lourdes repülőgép oda-vissza)
 • repülőtéri és egyéb illetékek, adók
 • biztosítás (betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás)
 • szállás 2**-os szállodában Lourdes központjában egy- vagy kétágyas, fürdőszobás szobákban
 • reggeli
 • utaskísérő és idegenvezetés
 • magyar lelki vezető
 • 1 db max. 20×25×40 cm méretű, max. 10 kg súlyú kézipoggyász személyenként (ennek el kell férnie az előttünk lévő ülés alatt)

Az utazási csomag nem – vagy csak felár ellenében – tartalmazza az alábbiakat

 • utazás az Ön otthona és a Budapest Liszt Ferenc („Ferihegyi”) Repülőtér között
 • felár ellenében vacsora (két alkalommal) a szállodában
 • felár ellenében elsőbbségi beszállás (plusz egy nagyobb kézipoggyász)
 • fakultatív programok belépődíjai
 • útlemondási, más néven stornóbiztosítás
Covid19: belépési feltételek

A Franciaországba való belépéshez jelenleg nem szükséges oltási igazolvány vagy teszt.
Javasoljuk azonban, hogy legalább 1 darab FFP2-es maszkot hozzanak magukkal, amire adott esetben szükség lehet.

Milyen időre számíthatunk Lourdes-ban?

Általában a hazainál kissé mérsékeltebb időjárásra számíthatunk Lourdes-ban. Eső többször előfordulhat.

Csomagunk véglegesítését megelőzően – az indulás előtti napon – érdemes vetni egy pillantást az időjárás-előrejelzésre például ezen az oldalon: https://meteofrance.com/previsions-meteo-france/lourdes/65100

Hol lehet ebédelni és vacsorázni a lourdes-i zarándoklat idején?

A legolcsóbb lehetőség, ha hideg ételt eszünk, amelyet a helyszínen is beszerezhetünk. Több nagyobb és olcsóbb szupermarket is van Lourdes-ban. A Tescohoz hasonló nagyságú és választékú Leclerc bevásárlóközpont a belvárostól 1,5 km-re van. Itt az árak nagyjából az itthoniakkal azonosak. A boltok minden nap nyitva vannak, de vasárnap csak délig.

Aki meleget szeretne enni annak Lourdes számtalan étterme nyújt megfelelő megoldást. Az éttermi étkezés drágább, mint Magyarországon; 15-20 euróért már meg lehet ebédelni.

Mindezeken túl lehet félpanziót (vacsorát) kérni a szállodában. Ezt az igényét kérjük a jelentkezési lapon jelezni.

Milyen plusz költségek merülnek fel a zarándokút során?

A három ebéd és a három vacsora étkezési költségeivel kell számolni. Ez azonban nem feltétlenül lesz több, mintha otthon maradtunk volna. Aki kibírja, hogy három napig csak hideget vagy instant ételt eszik, annak a legolcsóbb lehetőség, ha annyi ételt hoz otthonról, amennyi belefér a hátizsákjába, a többit pedig egy lourdes-i boltban szerzi be.

Hozhatok-e magammal haza lourdes-i vizet?

Igen, a barlangban fakadó forrás vizéből bárki kedvére meríthet vagy szállíthat. Mindazonáltal ne feledje el, hogy a repülőgép fedélzetére csak maximum 1 liter folyadékot szabad felvinni 1 dl-es űrtartalmú palackokban. Ilyen palackot Lourdes-ban sok helyen lehet vásárolni. Ha ennél több vizet szeretne Magyarországra vizet hozni, akkor az űrlapon jelölje be, hogy feladott poggyásszal szeretne utazni.

Megmerítkezhetek-e a forrás vizében?

A lourdes-i zarándoklatok évszázados hagyománya, hogy a zarándokok megfürödhetnek a jelenések barlangjában fakadó víz forrásában, amiből erőt, kegyelmet, ritkán akár testi gyógyulást is meríthetnek. Sajnos a világjárvány kitörése óta ez a lehetőség megszűnt, így a forrás vizéből a helyszínen csak inni lehet vagy óvatosan megmosni benne az arcunkat, kezünket.

Repülőjegy, biztosítás, poggyász, cipő…

Sok információ megtalálható az alábbi GYIK (gyakran ismétlődő kérdések) oldalon. Elolvasásához koppintson a képre.

Ha itt nem talál választ kérdésére, hívjon fel vagy írjon egy e-mailt, és válaszolunk.

Gyakran ismétlődő kérdések (GYIK)

Jelentkezés a zarándoklatra

Koppintson ide