fbpx

Lourdes: repülőgépes zarándoklat hosszú hétvégén

4 Nap

1858 februárjában rőzsegyűjtés közben a 14 éves Bernadette Soubirous a városka melletti folyó szélén álló barlanghoz vetődött, ahol megjelent neki egy gyönyörű, nála alig idősebb, fiatal nő. A jelenés csak hetekkel később mutatkozott be (a helyi okszitán nyelven, hiszen Bernadette ekkor még alig tudott franciául): „Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás”.

A jelenéseknek a következő hónapokban világszerte híre ment, tudományosan megmagyarázhatatlan gyógyulások történtek, és a zarándokok elkezdtek Lourdes-ba tódulni, hogy imádkozzanak, kérjenek, hálát adjanak, lelkileg és testileg gyógyuljanak. A városka szélén templomok épültek, a zarándokok áradata pedig százötven éve nem csökken.

Tartson velünk, élje át Ön is Lourdes légkörét, ahol minden átjár Szűz Mária és a jelenések lelkisége.


 • Dátumok és árak:
  • 2023. május 17–20. (279.000 Ft)
  • 2023. augusztus 9–12. (299.000 Ft)
 • Útinformációk

További Lourdes-i útjaink:

Hírlevél-feliratkozás:


Elfogadom az adatvédelmi irányelveketUtazásinformációk

 • 4 nap / 3 éjszaka
 • 2023. május 17–20., augusztus 9–12.
 • Budapest–Bordeaux–Lourdes oda-vissza
 • Budapest–Bordeaux repülőgép (fapados légitársaság), Bordeaux–Lourdes különbusz (ha kivételesen 15 főnél kisebb csoporttal útnak indulunk, akkor vonattal utazunk)
 • 4-5 km (városi séta és keresztút)
 • 3*** szálloda Lourdes központjában, egy- és kétágyas, fürdőszobás szobák
 • Reggeli (felár ellenében vacsora is a második és harmadik napon)
 • 1 db 20×25×40 cm kézipoggyász. További poggyász felár ellenében (részletek a GYIK-ben).
 • Magyar lelki vezető atya kíséri a csoportot
 • 279.000 Ft-tól
 • A zarándoklat legalább 25 jelentkező esetén valósul meg. (Adott esetben előfordulhat, hogy ennél kisebb csoporttal is útra kelünk.)
 • Hernády Attila: +36 30 467 6169

Áttekintés

Ezeken a zarándoklaton főszezonban megyünk Lourdes-ba, és átszállás nélkül, a lehető legközelebbi repülőtérre – Bordeaux-ba – repülünk. Így ezen utak alkalmával töltünk legkevesebbet utazással: mindössze 5-6 óra utazással Lourdes-ba érkezünk.

A Lourdes-ban összességében több, mint 48 óra fog rendelkezésünkre állni: egy teljes nap és két fél nap.  Ez alatt alaposan megismerkedünk a kegyhellyel és történetével és számtalan liturgikus programon is részt vehetünk.

Fel ⇧

Lourdes-i zarándoklatunk legszebb pontjai

 • A massabielle-i barlang (a jelenések helyszíne)
 • Rózsafüzér Királynője bazilika, Szeplőtelen Fogantatás bazilika, Szent X. Piusz föld alatti bazilika, keresztút
 • A Boly-malom és a zárka (Szent Bernadett szülőháza és családjának későbbi átmeneti lakóhelye)
 • Az ezer éves lourdes-i vár (fakultatív)

Útvonal

Távolság: ~1900 km | Utazás: repülővel, majd különbusszal

Az esti órákban (előreláthatólag 19:25-kor) indulunk a Budapest Liszt Ferenc Repülőtérről, és két óra múlva már a franciaországi Bordeaux városába érkezünk. Mivel már elég késő lesz, ezért egyet megalszunk egy repülőtér közeli szállodában, ahelyett, hogy éjszaka kelljen utaznunk még két és fél órát Lourdes-ba.

Távolság: ~260 km busszal + néhány km séta Lourdes-on belül

Reggeli után egyből elindulunk Lourdes-ba, ahová még a délelőtt folyamán megérkezünk.

Elfoglaljuk szállásunkat, majd kis pihenőt követően Lourdes felfedezésére indulunk: megtekintjük az 50 hektáros kegyhely parkját és épületeit, majd elérkezünk ahhoz a barlanghoz (sziklaüreghez), ahol 1858-ban 18-szor jelent meg a Mária Bernadettnek. Itt állandóan hozzánk hasonló zarándokok ezreivel találkozhatunk, akik imádkoznak, sőt betegek százai meg is fürdenek az itt fakadó forrás vizében. Felsétálunk a barlang feletti, 1876-ban felszentelt Szeplőtelen Fogantatás bazilikába, megtekintjük az alatta lévő Rózsafüzér Királynője bazilikát, majd benézünk a jelenések 100. évfordulójára épült hatalmas, föld alatti Szent X. Piusz bazilikába is, amely akár 25.000 embert is képes befogadni.

A program folyamán délben szabadidőt biztosítunk, hogy ki-ki meg tudjon önállóan ebédelni.

A nap folyamán magyar szentmisén veszünk részt zarándokcsoportunkkal, és este bekapcsolódunk a hangulatos gyertyás körmenetbe.

Nap 3 :
Lourdes

Gyalogos távolság: ~4-5 km | Lourdes-on belül sétálunk

Ma délelőtt végigjárjuk a híres lourdes-i keresztutat, ahol 1,5 kilométer hosszan 115 életnagyságú szobor jeleníti meg Jézus szenvedéstörténetét.

Délután Szent Bernadett nyomába, életének helyszíneire indulunk. Ellátogatunk a Boly malomba és a zárkába (Bernadett szülőháza és családjának későbbi lakhelye), majd megtekintjük a plébániatemplomot is, ahol látható az a keresztelőkút, amelyben a kis Bernadett Soubirous-t megkeresztelték. Végül elsétálunk a Nevers-i Iskola- és Szeretetnővérek kolostorához, ahova Bernadett iskolába járt, ahol elsőáldozó lett. Később Bernadett is ennek a rendnek lett a tagja.

Késő délután részt veszünk a kegyhely nagy, közös szentségi körmenetében több ezer testvérünkkel együtt, és természetesen a mai nap is lesz magyar szentmisénk.

Távolság : ~1900 km | Utazás: repülőgéppel és különbusszal

Mai napot szentmisével kezdjük, majd mindenki szabadprogramot kap, amikor még egyszer végigjárhatja a szent helyeket, imádkozhat a barlangnál. Déltájban indul különbuszunk a repülőtérre, ahonnan este (előreláthatólag 8 óra körül) érkezünk Budapestre.

Az utazási csomag tartalmazza az alábbiakat

 • utazás (Budapest–Bordeaux repülőgép és Bordeaux–Lourdes különbusz [kivételes esetben 15 fő alatt vonat] oda-vissza)
 • repülőtéri és egyéb illetékek, adók
 • biztosítás (betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás)
 • szállás 3***-os szállodában Lourdes központjában egy- vagy kétágyas, fürdőszobás szobákban
 • reggeli
 • utaskísérő és idegenvezetés
 • magyar lelki vezető
 • 1 db max. 20×25×40 cm méretű, max. 10 kg súlyú kézipoggyász személyenként (ennek el kell férnie az előttünk lévő ülés alatt)

Az utazási csomag nem – vagy csak felár ellenében – tartalmazza az alábbiakat

 • utazás az Ön otthona és a Budapest Liszt Ferenc („Ferihegyi”) Repülőtér között
 • felár ellenében vacsora a szállodában, illetve első este szerényebb étkezés a repülőgépen
 • felár ellenében repülőgépre feladott poggyász és/vagy elsőbbségi beszállás
 • fakultatív programok belépődíjai
 • útlemondási, más néven stornóbiztosítás
Covid19: belépési feltételek

A Franciaországba beutazóknak 2022. augusztus 1-től nem kell semmilyen Coviddal kapcsolatos korábbi előírást teljesíteniük, továbbá Covid-igazolványt sem kell bemutatniuk, bármely országból érkeznek is (https://www.interieur.gouv.fr/covid-19/deplacements-internationaux), kivéve Kínából.

Javasoljuk, hogy legalább egy maszkot hozzanak magukkal, ha szükség lenne rá, legyen Önöknél.

Covid19: az uniós digitális oltási igazolvány érvényessége

Franciaországban a teljes oltási sorozat befejeződésétől (vagyis általában a második, Janssennél az egyetlen oltás beadásától) számítva 7 hónapig érvényes az uniós digitális Covid-igazolvány, kivéve ha egy harmadik oltást is kapunk.

Ez azt jelenti, hogy ha például a 2022. februári lourdes-i zarándoklatra szeretne jönni, és 2021. júliusa előtt kapta meg a második oltását, akkor még a zarándoklat előtt fel kell vennie a harmadik dózist, különben csak tesztelés után léphet be az országba, Lourdes-ban pedig számos helyre egyáltalán nem léphet be.

Február 15-től a második és az emlékeztető oltás beadása közötti 7 hónapos határidő 4 hónapra rövidül. Ha tehát például a 2022. április végi zarándoklatunkon szeretne részt venni, és 2021-ben kapta meg a második (Janssennél az egyetlen) oltást, akkor igényelnie kell a harmadikat.

(Állapot: 2022. január 4.)

Milyen időre számíthatunk Lourdes-ban?

Általában a hazainál kissé mérsékeltebb időjárásra számíthatunk Lourdes-ban. Eső többször előfordulhat.

Csomagunk véglegesítését megelőzően – az indulás előtti napon – érdemes vetni egy pillantást az időjárás-előrejelzésre.

Hol lehet ebédelni és vacsorázni a lourdes-i zarándoklat idején?

A legolcsóbb lehetőség, ha hideg ételt eszünk, amelyet a helyszínen is beszerezhetünk. Több nagyobb és olcsóbb szupermarket is van Lourdes-ban. A Tescohoz hasonló nagyságú és választékú Leclerc bevásárlóközpont a belvárostól 1,5 km-re van. Itt az árak nagyjából az itthoniakkal azonosak. A boltok minden nap nyitva vannak, de vasárnap csak délig.

Aki meleget szeretne enni annak Lourdes számtalan étterme nyújt megfelelő megoldást. Az éttermi étkezés drágább, mint Magyarországon; 15-20 euróért már meg lehet ebédelni.

Mindezeken túl lehet félpanziót (vacsorát) kérni a szállodában. Ezt az igényét kérjük a jelentkezési lapon jelezni.

Milyen plusz költségek merülnek fel a zarándokút során?

A három ebéd és a három vacsora étkezési költségeivel kell számolni. Ez azonban nem feltétlenül lesz több, mintha otthon maradtunk volna. Aki kibírja, hogy három napig csak hideget vagy instant ételt eszik, annak a legolcsóbb lehetőség, ha annyi ételt hoz otthonról, amennyi belefér a hátizsákjába, a többit pedig egy lourdes-i boltban szerzi be.

Hozhatok-e magammal haza lourdes-i vizet?

Igen, a barlangban fakadó forrás vizéből bárki kedvére meríthet vagy szállíthat. Mindazonáltal ne feledje el, hogy a repülőgép fedélzetére semmilyen folyadékot (még lourdes-i vizet) sem lehet felvinni. Tehát ha szeretne Magyarországra vizet hozni, akkor az űrlapon jelölje be, hogy feladott poggyásszal szeretne utazni.

Megmerítkezhetek-e a forrás vizében?

A lourdes-i zarándoklatok évszázados hagyománya, hogy a zarándokok megfürödhetnek a jelenések barlangjában fakadó víz forrásában, amiből erőt, kegyelmet, ritkán akár testi gyógyulást is meríthetnek. Sajnos a világjárvány kitörése óta ez a lehetőség megszűnt, így a forrás vizéből a helyszínen csak inni lehet vagy óvatosan megmosni benne az arcunkat, kezünket.

Repülőjegy, biztosítás, poggyász, cipő…

Sok információ megtalálható az alábbi GYIK (gyakran ismétlődő kérdések) oldalon. Elolvasásához koppintson a képre.

Ha itt nem talál választ kérdésére, hívjon fel vagy írjon egy e-mailt, és válaszolunk.

Gyakran ismétlődő kérdések (GYIK)

Jelentkezés a zarándoklatra