fbpx

Fatima: hétvégi repülőgépes zarándoklat

Évről-évre milliók zarándokolnak a „Világ oltárához” (ahogyan az ide háromszor is ellátogató Szent II. János Pál pápa nevezte a kegyhelyet), hogy a helyszínen éljék meg az 1917-es jelenések máig ható, mindent átjáró lelkiségét, a három pásztorgyermek hitét, és elmélkedjenek Mária üzenetein, amelyek egy évszázad alatt sem veszítettek időszerűségükből.

 • Dátumok és árak:
  • 2023. február 24–26. (199.000 Ft – 3 nap/2 éj: csak Fatimában leszünk)
  • 2023. május 5–8.  (279.000 Ft – 4 nap/3 éj: Fatima + lisszaboni városnézés)
 • Útinformációk
Hírlevél-feliratkozás:


Elfogadom az adatvédelmi irányelveketÁttekintés

A rövid idő ellenére fatimai zarándoklatunk során bővelkedni fogunk a vallási programokban: megtekintjük a (régi) Rózsafüzér királynője bazilikát, a Jelenések Kápolnáját, az (új) Szentháromság bazilikát, a magyar keresztút mentén elsétálunk Aljustrelbe, ahol a kis pásztorok születtek és éltek, és természetesen Valinhos-t sem hagyjuk ki, ahol a Szűz Mária-jelenések előtt angyal is megjelent a látnokoknak.
Májusi zarándoklatunkon egy nappal tovább maradunk Portugáliában és az utolsó napot Lisszabon megtekintésére fordítjuk.

Fatimai zarándoklatunk legszebb pontjai

 • Fatima:
  • Jelenések kápolnája,
  • Miasszonyunk (régi) bazilika,
  • Szentháromság (új) bazilika,
  • Magyar Keresztút
 • Aljustrel: a gyermekek házai
 • A Loca do Cabeço sziklahasadék és a Valinhos-liget: az angyal jelenéseinek helye

Figyelem! Az út ára – a repülőjegyárak függvényében – emelkedhet; az árváltoztatás jogát fenntartjuk. Az árváltozás azonban azokat nem érinti, akik már jelentkeztek az útra.

Fel ⇧

Útvonal

Távolság: ~3000 km | Utazás: Lisszabonig repülővel, onnan különbusszal Fatimába

Pénteken előreláthatóan délután öt óra körül száll fel a repülőgépünk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről. Helyi idő szerint 20 óra körül érkezünk Portugáliába (Lisszabonba), ahonnan különbusszal jutunk Fatimába (kb. 1 óra alatt). Itt elfoglaljuk szállásunkat és nyugovóra térünk.

Nap 2 :
Fatima

Gyalogos távolság: ~6 km

Szombaton délelőtt a kegyhely felfedezésére indulunk: először a Jelenések kápolnájához megyünk, amely azon a helyen épült, ahol Szűz Mária öt alkalommal megjelent 1917-ben, majd idegenvezetőnk segítségével bepillantást nyerünk a kegyhely további látnivalóiba és a jelenések történetébe. Meglátogatjuk a (régi) Rózsafüzér Királynője bazilikát, ahol a három látnok sírja is található; és az (új) Szentháromság bazilikát, amely a világ egyik legnagyobb temploma.

Délután egy rövid gyalogos zarándoklaton veszünk részt: végigjárjuk a Magyar Keresztutat, majd lesétálunk Aljustrelbe, egy közeli faluba (2,5 km), ahol a kis látnokok születtek és éltek. Megtekintjük otthonaikat, amelyek ma emlékházként működnek, és képet kaphatunk a faluról, amelyben az életüket töltötték. Útközben áthaladunk a Valinhos ligeten, ahol még a Szűz Mária-jelenések előtt egy angyal jelent meg a gyerekeknek, illetve amely az egyik Mária-jelenés (1917. augusztus) helyszíne volt.

Napközben szentmisén is részt veszünk és este bekapcsolódunk a nemzetközi rózsafüzérbe és gyertyás körmenetbe a Jelenések Kápolnájánál.

Távolság (csak februárban): ~3000 km | Utazás: Lisszabonig különbusszal, onnan Budapestre repülővel

Vasárnap délelőtt részt veszünk a kegyhely ünnepi nagymiséjén a világ minden tájáról érkező több ezer zarándokkal együtt.

Délután szabadidő lesz, amit imádkozással, sétálással vagy más tevékenységgel tölthetünk.

A februári zarándoklaton este hat óra körül indulunk el a Lisszaboni repülőtérre, ahonnan pár perccel kilenc óra előtt indul a repülőgépünk. Budapestre éjszaka fél kettő körül érkezünk.

A májusi zarándoklaton ezen az éjszakán még Fatimában alszunk.

Távolság: ~3000 km | Utazás: Lisszabonig különbusszal, onnan Budapestre repülővel

Ezen negyedik nap csak a májusi útnál van.

Reggelit követően elhagyjuk Fatimát, majd másfél óra múlva megérkezünk Portugália fővárosába, Lisszabonba. Itt egész napos – főleg gyalogos – városnézésen veszünk részt: megtekintjük a belvárost, az Alfama negyedet és nem mulasztjuk el a látogatást Páduai Szent Antal szülőhelyén sem.

Este hat óra körül kimegyünk a repülőtérre, ahonnan előreláthatólag negyed kilenckor indul a repülőgépünk. Budapestre éjszaka egy órára érkezünk.

Az utazási csomag tartalmazza az alábbiakat

 • utazás (Budapest–Lisszabon repülőút, Lisszabon–Fatima különbusz [kivételes esetben 15 fő alatt távolsági busz], oda-vissza)
 • repülőtéri és egyéb illetékek
 • szállás 3***-os szállodában (kétágyas, fürdőszobás szobákban)
 • reggeli
 • lelki vezető és zarándoklatvezető
 • idegenvezetés
 • 1 db legfeljebb 20×30×40 cm méretű kézipoggyász személyenként
 • biztosítás (betegség-, baleset és poggyászbiztosítás)

Az utazási csomag nem – vagy csak felár ellenében – tartalmazza az alábbiakat

 • utazás az Ön otthona és a Budapest Liszt Ferenc („Ferihegyi”) Repülőtér között
 • felár ellenében vacsora a szállodában (félpanzió)
 • felár ellenében repülőgépre feladott poggyász és/vagy elsőbbségi beszállás
 • ebéd és más személyes kiadások (képeslap, kávé stb.)
 • útlemondási, más néven sztornóbiztosítás
Milyen időjárásra számíthatunk Portugáliában, a fatimai zarándoklatunk idején?

Fatima jóval délebbre esik hazánknál, ám az óceán közelsége temperálja a hőmérsékletet. Télen általában jóval enyhébb, mint hazánk, nyáron pedig egy kicsit melegebb.

Csomagunk véglegesítését megelőzően – az indulás előtti napon – érdemes vetni egy pillantást a helyi időjárás-előrejelzésre, például:
https://ipma.pt/en/otempo/prev.significativa/

Jön-e velünk magyar pap, lesz-e magyar szentmise, lelki vezetés?

Igen. A zarándoklaton két magyar nyelvű szentmise is lesz, a velünk jövő lelkipásztor pedig szívesen rendelkezésre áll gyónáshoz, beszélgetéshez.

Milyen plusz költségek merülnek fel a zarándokút során?

Az ebédek és vacsorák étkezési költségeivel kell mindenképpen számolni. Ez azonban nem feltétlenül lesz több, mintha otthon maradtunk volna. Aki kibírja, hogy három napig csak hideget vagy instant ételt eszik, annak a legolcsóbb lehetőség, ha annyi ételt hoz otthonról, amennyi belefér a hátizsákjába, a többit pedig egy fatimai boltban szerzi be.
Emellett lehetőség van félpanzió (plusz vacsora) igénylésére. Azonban az első és az utolsó napon vacsoraidőben már / még nem leszünk a szálloda közelében, így ezeken a napokon nem tudunk vacsorát biztosítani. Ezekről a vacsorákról egyénileg kell mindenképpen gondoskodni.

Hol lehet ebédelni és vacsorázni a Fatimában töltött napokon?

A legolcsóbb lehetőség, ha hideg ételt eszünk, amelyet a helyszínen is beszerezhetünk. Több nagyobb és olcsóbb szupermarket is van Fatimában. Ott is megtalálható az Aldi (bazilikától 500 méter), illetve a Continente, amely nagyjából a portugál Tesco-nak tekinthető. A boltok minden nap (vasárnap is) reggeltől estig nyitva vannak.

Aki meleget szeretne enni, de nem akar mélyen a zsebébe nyúlni, annak megfelelő választás egy központhoz közeli önkiszolgáló étterem, ahol egy menüt akár 6-7 euróért is elfogyaszthatunk.
Ezen kívül a félpanziót (vacsorát) is igényelhetünk a szállodában, amelyet az indulásig jelezni kell.

Ezeken kívül természetesen számtalan különböző minőségű és árkategóriájú étterem található Fatimában.

Covid19: utazási feltételek

A Portugáliába való belépéshez jelenleg (2022. november) nincs szükség semmiféle Covid19-dokumentumra (tesztigazolás, oltási igazolvány stb.).

Miért drágább a tavaszi, nyári zarándoklat?

Azért, mert a tavasz vége és a nyár főszezon, amikor minden drágább, többek között a szállás és a repülőjegy is. Emellett májusban egy nappal tovább leszünk Portugáliában és részt veszünk egy lisszaboni városnézésen is.

Repülőjegy, biztosítás, poggyász, cipő…

Sok információ megtalálható az alábbi GYIK (gyakran ismétlődő kérdések) oldalon. Elolvasásához koppintson a képre.

Ha itt nem talál választ kérdésére, hívjon fel vagy írjon egy e-mailt, és válaszolunk.

Gyakran ismétlődő kérdések (GYIK)

Jelentkezés a zarándoklatra

Koppintson ide