fbpx

Assisi zarándoklat

4 Nap

Assisi Szent Ferenc alighanem a világ legismertebb szentje, sőt talán egyik legismertebb embere: bejárta egész Itáliát, és még a Közel-Keletre is eljutott, lelkesítő prédikációi hatására ezrek fordítottak hátat addigi világias életüknek, hogy Krisztust kövessék és a Ferenc által hirdetett radikális szegénységben éljenek boldogan.

Az általa vagy a nyomán alapított szerzetesrendek (ferencesek, minoriták, kapucinusok, klarisszák stb.) nyolcszáz évvel később is a legjelentősebbek közé tartoznak, már életében szentként tisztelték, halála után pedig majdnem rekordgyorsasággal – alig két év alatt – szentté avatták, irodalmi művek, filmek tucatjai készültek életéről, Olaszország, Umbria, az állatok, a költők, a kereskedők, a környezetvédők és a kiscserkészek védőszentje. Megválasztásakor, 2013 tavaszán pedig az ő nevét vette fel a jezsuita Jorge Mario Bergoglio, vagyis Ferenc pápa.

Ferenc első női követője a város egyik leggazdagabb családjának lánya, Klára volt. A klarissza apácarend megalapítójának alakját legalább annyi legenda és csoda övezi, mint ferencét, s kevesen tudják róla, hogy ő a televízió védőszentje.

Mi a titkuk?

Ennek eredünk nyomába életük és működésük néhány fontos helyét végigjárva, életeseményeiket felidézve. A zarándoklat végén remélhetőleg mindannyian magunkkal hozzuk a ferenci lelkület egy kis részét, hogy mindennapjainkban is tanúságot tehessünk az általa képviselt radikális egyszerűségről és szeretetről.


Ez a zarándoklat biztosan elindul


Hírlevél-feliratkozás:


Elfogadom az adatvédelmi irányelveketUtazásinformációk

 • 4 nap / 3 éjszaka
 • 2023-ban…
 • Budapest–Rimini–Assisi és vissza
 • Budapest–Rimini repülőgép (Ryanair), Rimini–Assisi különbusz
 • Szombaton és vasárnap néhány óra városi séta (4-5 km), fakultatív gyaloglás Santa Maria degli Angelibe (3 km) és az Eremo delle Carcerihez (8 km)
 • 3*** szálloda Assisi történelmi belvárosában, egy- és kétágyas, fürdőszobás szobákkal
 • Reggeli (felár ellenében vacsora is)
 • 1 db 20×25×40 cm kézipoggyász. További poggyász felár ellenében (részletek a GYIK-ben).
 • A zarándoklat legalább 25 jelentkező esetén valósul meg. (Adott esetben előfordulhat, hogy ennél kisebb csoporttal is útra kelünk.)
 • Bezzegh Kelemen OFM ferences szerzetes (Szeged)
 • ~200.000 Ft
 • Babos Gábor: +36 70 55 40 169

Áttekintés

Assisi ugyan kicsi város, egy fél óra alatt kényelmesen végig lehet járni, ám Assisi végtelenül gazdag is (az UNESCO kulturális világörökség része), így akár egy-két hetet is el lehet benne tölteni anélkül, hogy megunnánk. Zarándoklatunk során Assisiben és a hozzá tartozó Santa Maria degli Angeliben ismerkedünk Ferenc és Klára életének, különösen fiatalságuk és korai működésük helyszíneivel.

Zarándoklatunk legszebb pontjai

 • Assisi Szent Ferenc bazilika és a Sacro Convento kolostor kerengője
 • Assisi Szent Klára bazilika
 • Santa Maria degli Angeli: bazilika és a Porziuncola-kápolna
 • San Damiano
 • Eremo delle Carceri és Rocca

Útvonal

Pénteken hajnalban találkozunk a Ferihegyi repülőtéren: a Ryanair menetrend szerinti járata 6:40-kor indul, és másfél órával később száll le Riminiben. Innen különbusszal gurulunk tovább Umbria felé, és 11 óra tájban foglalhatjuk el szállásunkat Assisi történelmi belvárosában.

A délután java részét a Szent Ferenc bazilikának szenteljük, ahol magyar szentmisén is részt veszünk: az altemplomban imádkozunk Ferenc sírjánál, majd végigjárjuk az alsó és a felső bazilikát, ahol a késő-középkor legjobb itáliai mesterei örökítették meg freskókon Ferenc életét és számos szentírási és más jelenetet.

Késő délután bemerészkedünk a belvárosba: ellátogatunk a (több mint 400 éves) Új Templomba, amely Bernardonéék (Ferenc családneve) egykori háza helyén épült, valamint a Kis Szent Ferenc-kápolnába, ahol a legenda szerint Ferenc a világra jött. Végül fölsétálunk a San Rufino-székesegyházhoz, ahol Ferencet és Klárát annak idején a keresztvíz alá tartották.

A ferences lelkiség rajongói szombat hajnalban átballaghatnak a szállásunktól kőhajításnyi távolságra fekvő Szent Ferenc-bazilikába, ahol bekapcsolódhatnak a szerzetesek imádságába: 6:30-kor kezdődik a laudes és az olvasmányos imaóra. (A zsolozsma természetesen olaszul zajlik, így követéséhez érdemes magyar zsolozsmáskönyvet vagy mobiltelefonos alkalmazást magunkkal vinnünk)

Reggel lesétálunk a völgybe, az Angyalos Boldogasszony (Santa Maria degli Angeli) bazilikához. (Az út mintegy 3 km enyhe lejtő; gyaloglás helyett természetesen busszal is meg lehet tenni.)

Itt egy itt élő szerzetes megoszt velünk néhány gondolatot a hely szellemiségéről és hogy ezt ők hogyan élik meg, majd szétnézünk a helyen.

Santa Maria degli Angeli volt Ferenc kedvenc helye, itt hunyt el 1226. október 3-án. Halála helyét és a saját kezével restaurált Porziuncola kápolnát mára befoglalták a hatamlas bazilikába, amelyet megtekintünk, akárcsak a rózsakertet és akinek kedve van, a múzeumot (3€) is. Mai szentmisénk is itt lesz, valószínűleg a kis refektóriumból átalakított (egyáltalán nem olyan kicsi) kápolnában.

Délután busszal visszatérünk Assisibe. Ellátogatunk a Santa Maria Maggiore-templomba, amely Ferenc korában a város székesegyháza volt. Ez előtt történt meg a több filmben is szereplő híres jelenet, amikor Ferenc oly módon mondott le vagyonáról és örökségéről, hogy még a rajta lévő ruhákat is levetette. A templom kortárs vonatkozása, hogy itt van az alig 15 évesen 2006-ban elhunyt Boldog Carlo Acutis fehér szarkofágja, ahol elmondhatunk egy imádságot a fiatalokért.

Akinek még van kedve és ereje, az fölsétálhat a vár fölött magasodó erődhöz (Rocca), ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a városra, az umbriai völgyre és a Subasio-hegyre.

Nap 03 :
Assisi

Vasárnapunk Klára jegyében kezdődik: délelőtt a Szent Klára-bazilikához sétálunk: itt helyezték örök nyugalomra Klára testét az altemplomban, illetve a templom egyik mellékkápolnájában függ a San Damianó-i kereszt, amely által Ferenchez szólt Krisztus, és amelynek másolataira szinte minden ferences közösségben rábukkanhatunk.

Még dél előtt legyaloglunk San Damianóba, amely Ferenc (később Klára) szálláshelye volt, ma pedig a helyi rendtartomány szerzetesnövendékeinek háza.

Egy kényelmes ebédszünetet követően a délutáni program egy fakultatív séta a Carceri-remeteséghez (Eremo delle Carceri). Ferenc nagyon szeretett visszahúzódni ide, ahol csöndesen imádkozhatott, nem háborgatva a nyüzsgő város és a világ zajától. Az út oda és vissza 4-4 km, vagyis kb. 1-1 óra séta. A terep odafelé enyhén emelkedik, visszafelé pedig enyhén lejt.

Aki nem szeretne kigyalogolni a hegyoldalba, annak szabadideje van: visszalátogathat valamelyik templomba vagy felfedezhet újabbakat (pl. Santo Stefano, Santa Maria sopra Minerva, Santa Margherita stb.), illetve kedvére találhat más kellemes és lélekemelő tevékenységet.

Hétfőn reggel – a szentmisén kívül – hivatalos programunk már nincs: aki szeretne, beszökhet még valamelyik bazilikába vagy a belvárosba, hogy egy utolsó szippantson a középkor levegőjéből, majd 10 órakor felszállunk különbuszunkra. Riminiből délután 4-kor startol a repülőgépünk és fél 6 előtt pár perccel ér földet a Budapest Liszt Ferenc Repülőtéren.

Utazási csomag

Az utazási csomag tartalma

 • utazás (Budapest–Rimini repülőgép, Rimini–Assisi különbusz és Assisi helyi busz oda-vissza)
 • repülőtéri és egyéb illetékek, adók
 • biztosítás (betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás)
 • szállás 3***-os szállodában Assisi történelmi központjában egy- vagy kétágyas, fürdőszobás szobákban
 • reggeli
 • utaskísérő és idegenvezetés
 • magyar lelki vezető
 • 1 db max. 20×25×40 cm méretű, max. 10 kg súlyú kézipoggyász (el kell férnie az előttünk lévő ülés alatt)

Az utazási csomag nem – vagy csak felár ellenében – tartalmazza az alábbiakat

 • utazás az Ön otthona és a Budapest Liszt Ferenc („Ferihegyi”) Repülőtér között
 • felár ellenében repülőgépre feladott poggyász és/vagy elsőbbségi beszállás
 • felár ellenében vacsora a szállodában (félpanzió)
 • fakultatív programok belépődíjai (Porziuncola Múzeum 3€)
 • útlemondási, más néven stornóbiztosítás
Milyen Covid19-előírásoknak kell megfelelni Olaszországban?

Jelenleg (2022. július) Olaszországban lényegében egyed Covid19-szabály van érvényben: a tömegközlekedési eszközökön FFP2-típusú maszkot kell viselni.

Más korlátozás (pl. oltottság igazolása) nincs hatályban.

További gyakran ismétlődő kérdések

Sok információ megtalálható az alábbi GYIK (gyakran ismétlődő kérdések) oldalon. Elolvasásához koppintson a képre.

Ha itt nem talál választ kérdésére, hívjon fel vagy írjon egy e-mailt, és válaszolunk.

Gyakran ismétlődő kérdések (GYIK)