Lourdes: repülőgépes zarándoklat novemberben

4 nap

1858 februárjában rőzsegyűjtés közben a 14 éves Bernadette Soubirous a városka melletti folyó szélén álló barlanghoz vetődött, ahol megjelent neki egy gyönyörű, nála alig idősebb, fiatal nő. A jelenés csak hetekkel később mutatkozott be (a helyi okszitán nyelven, hiszen Bernadette ekkor még alig tudott franciául): „Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás”.

A jelenéseknek a következő hónapokban világszerte híre ment, tudományosan megmagyarázhatatlan gyógyulások történtek, és a zarándokok elkezdtek Lourdes-ba tódulni, hogy imádkozzanak, kérjenek, hálát adjanak, lelkileg és testileg gyógyuljanak. A városka szélén templomok épültek, a zarándokok áradata pedig százötven éve nem csökken.

Tartson velünk, élje át Ön is Lourdes légkörét, ahol mindent átjár Szűz Mária és a jelenések lelkisége.

 • Dátum: 2024. november 22-25. (4 nap/3 éj)
 • Ár: 249.000 Ft
Hírlevél-feliratkozás:


Elfogadom az adatvédelmi irányelveketInformációk

 • 4 nap / 3 éjszaka
 • 2024. november 22-25. (péntek–hétfő)
 • Budapest–Toulouse–Lourdes oda-vissza
 • Budapest–Toulouse repülőgéppel (fapados légitársaság), Toulouse–Lourdes különbusszal
 • 4-5 km (városi séta és keresztút)
 • 2**-os, egyszerű szálloda Lourdes központjában, egy- és kétágyas, fürdőszobás szobákban
 • Félpanzió (reggeli és vacsora) - az oda- és a hazautazás napján nincs vacsora
 • 1 db 20×25×40 cm kézipoggyász. További poggyász felár ellenében (részletek a GYIK-ben).
 • Magyar lelki vezető atya kíséri a csoportot
 • 249.000 Ft
 • A zarándoklat legalább 25 jelentkező esetén valósul meg. (Adott esetben előfordulhat, hogy ennél kisebb csoporttal is útra kelünk.)
 • Hernády Attila: +36 76 800 930

Áttekintés

Ezeken a zarándoklatokon szezonon kívül megyünk, így nem kell tömegre számítani, ezért meghitt és csendes lesz a város, de az esti gyertyás körmenetekben nem lehet részünk. Budapestről felszállva Toulouse repülőterére érkezünk, ahonnan busszal utazunk tovább és mintegy 2 óra után érkezünk meg Lourdes-ba.

Lourdes-ban két teljes és egy fél nap fog rendelkezésünkre állni.  Ez alatt alaposan megismerkedhetünk a kegyhellyel és történetével és számos liturgikus programon is részt vehetünk.

Fel ⇧

Lourdes-i zarándoklatunk legszebb pontjai

 • A massabielle-i barlang (a jelenések helyszíne)
 • Rózsafüzér Királynője bazilika, Szeplőtelen Fogantatás bazilika, Szent X. Piusz föld alatti bazilika, keresztút
 • A Boly-malom és a zárka (Szent Bernadett szülőháza és családjának későbbi átmeneti lakóhelye)
 • Az ezer éves lourdes-i vár (fakultatív)

Útvonal

Távolság: ~1600 km | Utazás: repülővel, majd különbusszal

Délután 2 óra tájban találkozik csoportunk a Budapest, Liszt Ferenc Repülőtéren, ahonnan repülőgépünk kb. 4 órakor indul el Toulouse irányába. A landolás után további utazás következik, ugyanis Toulouse-ból különbusszal jutunk el Lourdes-ba, mintegy 2 óra hossza alatt. Útközben megismerkedünk egymással, a zarándoklatvezetővel és a lelki vezetőnkkel. A szállásunkra este 9 környékén érkezünk meg, emiatt az első estére hozzunk magunkkal egy kis hazai harapnivalót.

A szállásunkra való megérkezést követően nyugovóra térünk, hogy a holnapi nap frissen, kipihenten fedezhessük fel a kegyhelyet.

2. nap (szombat) :
Lourdes

Gyalogos távolság: pár km | Lourdes-on belül sétálunk

Egy kellemes reggeli elköltése után elindulunk a kegyhely felfedezésére: megtekintjük azt a barlangot, ahol a Szűzanya 18 alkalommal jelent meg Szent Bernadettnek, valamint a kegyhely 50 hektáros parkját és épületeit. Felsétálunk a barlang feletti, 1876-ban felszentelt Szeplőtelen Fogantatás bazilikába, megtekintjük az alatta lévő Rózsafüzér Királynője bazilikát, majd benézünk a jelenések 100. évfordulójára épült hatalmas, föld alatti Szent X. Piusz bazilikába is, amely akár 25.000 embert is képes befogadni.

A program folyamán délben szabadidőt biztosítunk, hogy ki-ki meg tudjon önállóan ebédelni.

Ebéd után végigjárjuk a híres lourdes-i keresztutat, ahol 1,5 kilométer hosszan 115 életnagyságú szobor jeleníti meg Jézus szenvedéstörténetét.

A nap folyamán magyar szentmisén veszünk részt zarándokcsoportunkkal.

Este a szállásunkon közös étkezéssel zárjuk a napot.

3. nap (vasárnap) :
Lourdes

Gyalogos távolság: pár km | Lourdes-on belül sétálunk

Reggelit követően szentmisén veszünk részt, majd a délelőtt többi része szabadprogram lesz. Lehetőség van meglátogatni – többek között – az ezer éves lourdes-i várat is.

Délután Szent Bernadett nyomába, életének helyszíneire indulunk. Ellátogatunk a Boly malomba és a zárkába (Bernadett szülőháza és családjának későbbi lakhelye), majd megtekintjük a plébániatemplomot is, ahol látható az a keresztelőkút, amelyben a kis Bernadett Soubirous-t megkeresztelték. Végül elsétálunk a Nevers-i Iskola- és Szeretetnővérek kolostorához, ahova Bernadett iskolába járt, ahol elsőáldozó lett. Később Bernadett is ennek a rendnek lett a tagja.

Ma este is közös vacsorára vár minket a vendéglátónk.

4. nap (hétfő) :
Lourdes–Budapest

Távolság : ~1600 km | Utazás: különbusszal, majd Toulouse-ból repülőgéppel

Egy kellemes reggeli után a délelőtt folyamán szabad programot biztosítunk, hogy aki szeretné, még egyszer végigjárhassa a szent helyeket, imádkozhat a barlangnál, esetleg néhány kis emléket szerezhet be magának vagy az otthon maradt szeretteinek.

Ebédidő után indul különbuszunk a toulouse-i repülőtérre, ahonnan gépünk 17:50-kor száll fel és a tervek szerint 20:20-kor landol Budapesten. A repülőtéren egymástól búcsút véve járjuk tovább életünk zarándokútját.

Az utazási csomag tartalmazza az alábbiakat

 • utazás fapados repülőgéppel Budapest és Toulouse között, különbusszal Toulouse és Lourdes között (oda és vissza)
 • repülőtéri és egyéb illetékek, adók
 • szállás 2**-os, egyszerű szállodában Lourdes központjában egy- vagy kétágyas, fürdőszobás szobákban
 • félpanzió (reggeli és vacsora) - az oda- és a hazautazás napján nincs szervezett vacsora
 • zarándoklatvezető
 • magyar lelki vezető
 • 1 db max. 20×25×40 cm méretű, max. 10 kg súlyú kézipoggyász személyenként (ennek el kell férnie az előttünk lévő ülés alatt)
 • biztosítás (betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás)

Az utazási csomag nem – vagy csak felár ellenében – tartalmazza az alábbiakat

 • utazás az Ön otthona és a Budapest Liszt Ferenc („Ferihegyi”) Repülőtér között
 • felár ellenében repülőgépre felvihető poggyász (ún. elsőbbségi beszállás) vagy feladott poggyászok
 • útlemondási, más néven stornóbiztosítás
 • személyes kiadások
Milyen időre számíthatunk Lourdes-ban?

Általában a hazainál kissé mérsékeltebb időjárásra számíthatunk Lourdes-ban. Eső többször előfordulhat.

Csomagunk véglegesítését megelőzően – az indulás előtti napon – érdemes vetni egy pillantást az időjárás-előrejelzésre.

Hol lehet ebédelni és vacsorázni a lourdes-i zarándoklat idején?

A zarándoklatot reggelivel és vacsorával szervezzük, de az első este a szállodában a késői érkezés miatt nem lesz vacsora. Erről otthonról hozott szendviccsel vagy száraz harapnivalóval lehet gondoskodni vagy a repülőtéren vásárolni. Ugyanígy hazaútban is repülőgépen leszünk vacsoraidőben, ezért a meleg étkezést egy kiadós ebéddel pótolhatjuk, estére pedig valami apróságot vásárolhatunk a helyi boltokban.

A legolcsóbb étkezési lehetőség, ha hideg ételt eszünk ebédre, amelyet a helyszínen is beszerezhetünk. Több nagyobb és olcsóbb szupermarket is van Lourdes-ban. A Tescohoz hasonló nagyságú és választékú Leclerc bevásárlóközpont a belvárostól 1,5 km-re van. Itt az árak nagyjából az itthoniakkal azonosak. A boltok minden nap nyitva vannak, de vasárnap csak délig.

Aki meleget szeretne enni annak Lourdes számtalan étterme nyújt megfelelő megoldást. Az éttermi étkezés drágább, mint Magyarországon; 15-20 euróért már meg lehet ebédelni.

Milyen plusz költségek merülnek fel a zarándokút során?

A három ebéd étkezési költségeivel kell számolni. Ez azonban nem feltétlenül lesz több, mintha otthon maradtunk volna. Aki kibírja, hogy három napig csak hideget vagy instant ételt eszik, annak a legolcsóbb lehetőség, ha annyi ételt hoz otthonról, amennyi belefér a hátizsákjába, a többit pedig egy lourdes-i boltban szerzi be.

Hozhatok-e magammal haza lourdes-i vizet?

Igen, a barlangban fakadó forrás vizéből bárki kedvére meríthet vagy szállíthat. Mindazonáltal ne feledje el, hogy a repülőgép fedélzetére csak maximum 100 ml-es kiszerelésekben és legfeljebb 1 liternyi folyadékot lehet felvinni. Amennyiben ennél többet szeretne hazahozni a vízből, akkor a jelentkezési lapon töltse ki, hogy feladott poggyászt is kér.

Megmerítkezhetek-e a forrás vizében?

A lourdes-i zarándoklatok évszázados hagyománya, hogy a zarándokok megfürödhetnek a jelenések barlangjában fakadó víz forrásában, amiből erőt, kegyelmet, ritkán akár testi gyógyulást is meríthetnek. Sajnos a világjárvány kitörése óta ez a lehetőség megszűnt, így a forrás vizéből a helyszínen csak inni lehet vagy óvatosan megmosni benne az arcunkat, kezünket.

Repülőjegy, biztosítás, poggyász, cipő…

Sok információ megtalálható az alábbi GYIK (gyakran ismétlődő kérdések) oldalon. Elolvasásához koppintson a képre.

Ha itt nem talál választ kérdésére, hívjon fel vagy írjon egy e-mailt, és válaszolunk.

Gyakran ismétlődő kérdések (GYIK)

Jelentkezés a zarándoklatra

Ide koppintva is jelentkezhet a zarándoklatra