fbpx

Fatima: hétvégi repülőgépes zarándoklat

4 nap

Évről-évre milliók zarándokolnak a „Világ oltárához” (ahogyan az ide háromszor is ellátogató Szent II. János Pál pápa nevezte a kegyhelyet), hogy a helyszínen éljék meg az 1917-es jelenések máig ható, mindent átjáró lelkiségét, a három pásztorgyermek hitét, és elmélkedjenek Mária üzenetein, amelyek egy évszázad alatt sem veszítettek időszerűségükből.

Hírlevél-feliratkozás:


Elfogadom az adatvédelmi irányelveket • 4 nap / 3 éjszaka
 • 2023. szeptember 14–17.
 • Budapest–Lisszabon–Fatima oda-vissza
 • Budapest–Lisszabon repülőgéppel (fapados légitársaság) átszállás nélkül; Lisszabon–Fatima között különbusszal
 • 6 km: séta Fatimából Aljustrelbe
 • 3*** szálloda Fatima központjában, egy- vagy kétágyas, fürdőszobás szobák
 • Reggeli (felár ellenében két vacsora is Fatimában)
 • 1 db 20×30×40 cm kézipoggyász. További poggyász felár ellenében (részletek a GYIK-ben).
 • A zarándoklat legalább 25 jelentkező esetén valósul meg. (Adott esetben előfordulhat, hogy ennél kisebb csoporttal is útra kelünk.)
 • Magyar lelki vezető atya kíséri a csoportot
 • 279.000 Ft
 • Hernády Attila: +36 30 467 6169

Áttekintés

A rövid idő ellenére fatimai zarándoklatunk során bővelkedni fogunk a vallási programokban: megtekintjük a (régi) Rózsafüzér királynője bazilikát, a Jelenések Kápolnáját, az (új) Szentháromság bazilikát, a magyar keresztút mentén elsétálunk Aljustrelbe, ahol a kis pásztorok születtek és éltek, és természetesen Valinhos-t sem hagyjuk ki, ahol a Szűz Mária-jelenések előtt angyal is megjelent a látnokoknak.

Májusi zarándoklatunkon az utolsó napot Lisszabon megtekintésére fordítjuk, ahol egész napos városnézésben lesz részünk.

Szeptemberi zarándoklaton az utolsó napon az Atlanti-óceán partján fekvő Nazaréba megyünk, amely szintén egy kegyhely. Itt az óceánban is lehet fürödni.

Fatimai zarándoklatunk legszebb pontjai

 • Fatima:
  • Jelenések kápolnája,
  • Miasszonyunk (régi) bazilika,
  • Szentháromság (új) bazilika,
  • Magyar Keresztút
 • Aljustrel: a látnok gyermekek házai
 • A Loca do Cabeço sziklahasadék és a Valinhos-liget: az angyal jelenéseinek helye

Figyelem! Az út ára – a repülőjegyárak függvényében – emelkedhet; az árváltoztatás jogát fenntartjuk. Az árváltozás azonban azokat nem érinti, akik már jelentkeztek az útra.

Fel ⇧

Napról napra

Távolság: ~3000 km | Utazás: Lisszabonig repülővel, onnan különbusszal Fatimába

Csütörtökön előreláthatóan délután öt óra körül száll fel a repülőgépünk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről. Helyi idő szerint 20 óra körül érkezünk Portugáliába (Lisszabonba), ahonnan különbusszal jutunk Fatimába (kb. 1 óra alatt). Itt elfoglaljuk szállásunkat és nyugovóra térünk.

2. nap :
Fatima

Gyalogos távolság: ~6 km

Reggeli után a kegyhely felfedezésére indulunk: először a Jelenések kápolnájához megyünk, amely azon a helyen épült, ahol Szűz Mária öt alkalommal megjelent 1917-ben, majd idegenvezetőnk segítségével bepillantást nyerünk a kegyhely további látnivalóiba és a jelenések történetébe. Meglátogatjuk a (régi) Rózsafüzér Királynője bazilikát, ahol a három látnok sírja is található; és az (új) Szentháromság bazilikát, amely a világ egyik legnagyobb temploma.

Délután egy rövid gyalogos zarándoklaton veszünk részt: végigjárjuk a Magyar Keresztutat, majd lesétálunk Aljustrelbe, egy közeli faluba (2,5 km), ahol a kis látnokok születtek és éltek. Megtekintjük otthonaikat, amelyek ma emlékházként működnek, és képet kaphatunk a faluról, amelyben az életüket töltötték. Útközben áthaladunk a Valinhos ligeten, ahol még a Szűz Mária-jelenések előtt egy angyal jelent meg a gyerekeknek, illetve amely az egyik Mária-jelenés (1917. augusztus) helyszíne volt.

Napközben szentmisén is részt veszünk és este bekapcsolódunk a nemzetközi rózsafüzérbe és gyertyás körmenetbe a Jelenések Kápolnájánál.

3. nap :
Fatima

A mai napon délelőtt szentmisén veszünk részt, majd közösen megtekintjük a kegyhely múzeumát és kincstárát: számtalan érdekesség mellett itt látható az a pisztolygolyó is, amellyel megsebesítették II. János Pál pápát; a szentatya ezt később a Fatimai Kegyhelynek ajándékozta.  A nap többi részén szabadprogram lesz, amit imádkozással, sétálással vagy más tevékenységgel tölthetünk.

Este újfent csatlakozhatunk a nemzetközi rózsafüzér imádságba.

Távolság: ~3000 km | Utazás: Lisszabonig különbusszal, onnan Budapestre repülővel

Délelőtti misét követően az Atlanti-óceán partján fekvő Nazaré felé vesszük az irányt.

Ez a a tengerparti üdülőfalu és szörfparadicsom kedves kis legendát őriz a Fekete Madonna szobráról, amit a negyedik században hoztak át szerzetesek Názáretből (innen a település neve), és amit most is látni lehet a kápolna alatti üregben.

A legenda szerint a 12. század elején Dom Fuas Roupinho vadász lova csodálatos módon megállt a köd takarta szakadék szélén, szarvasvadászat közben. Amikor a vadász észlelte a veszélyt, Szűz Máriához kiáltott segítségért, és megmenekült, nem zuhant le a lova. Hálából Dom Rouphino a szakadék fölé emeltette 1182-ben az Emlékezés Kápolnáját (Capela da Memória). Később templom is épült a domb tetejére, ahonnan pazar kilátás nyílik a tengerre.

A kilátót fogaskerekű köti össze a tengerparttal, ahol különféle érdekességek, például egy szárítotthal-múzeum és halászhajó-kiállítás várja az érdeklődőket, mindamellett az óceánban is van lehetőség fürdőzni.

Hat óra körül elindulunk a lisszaboni repülőtérre, ahonnan előreláthatólag fél tízkor indul a repülőgépünk. Budapestre éjszaka két órára érkezünk.

Az utazási csomag tartalmazza az alábbiakat

 • utazás (Budapest–Lisszabon repülőút, Lisszabon–Fatima különbusz oda-vissza)
 • repülőtéri és egyéb illetékek
 • szállás 3***-os szállodában (kétágyas, fürdőszobás szobákban)
 • reggeli
 • lelki vezető és zarándoklatvezető
 • idegenvezetés
 • 1 db legfeljebb 20×30×40 cm méretű kézipoggyász személyenként
 • biztosítás (betegség-, baleset és poggyászbiztosítás)

Az utazási csomag nem – vagy csak felár ellenében – tartalmazza az alábbiakat

 • utazás az Ön otthona és a Budapest Liszt Ferenc („Ferihegyi”) Repülőtér között
 • felár ellenében vacsora a szállodában (félpanzió)
 • felár ellenében repülőgépre feladott poggyász és/vagy elsőbbségi beszállás
 • ebéd és más személyes kiadások (képeslap, kávé stb.)
 • útlemondási, más néven sztornóbiztosítás

Gyakran ismétlődő kérdések (GYIK)

Milyen időjárásra számíthatunk Portugáliában, a fatimai zarándoklatunk idején?

Fatima jóval délebbre esik hazánknál, ám az óceán közelsége temperálja a hőmérsékletet. Télen általában jóval enyhébb, mint hazánk, nyáron pedig egy kicsit melegebb.

Csomagunk véglegesítését megelőzően – az indulás előtti napon – érdemes vetni egy pillantást a helyi időjárás-előrejelzésre, például:
https://ipma.pt/en/otempo/prev.significativa/

Jön-e velünk magyar pap, lesz-e magyar szentmise, lelki vezetés?

Igen. A zarándoklaton két magyar nyelvű szentmise is lesz, a velünk jövő lelkipásztor pedig szívesen rendelkezésre áll gyónáshoz, beszélgetéshez.

Milyen plusz költségek merülnek fel a zarándokút során?

Az ebédek és vacsorák étkezési költségeivel kell mindenképpen számolni. Ez azonban nem feltétlenül lesz több, mintha otthon maradtunk volna. Aki kibírja, hogy három napig csak hideget vagy instant ételt eszik, annak a legolcsóbb lehetőség, ha annyi ételt hoz otthonról, amennyi belefér a hátizsákjába, a többit pedig egy fatimai boltban szerzi be.
Emellett lehetőség van félpanzió (plusz vacsora) igénylésére. Azonban az első és az utolsó napon vacsoraidőben már / még nem leszünk a szálloda közelében, így ezeken a napokon nem tudunk vacsorát biztosítani. Ezekről a vacsorákról egyénileg kell mindenképpen gondoskodni.

Hol lehet ebédelni és vacsorázni a Fatimában töltött napokon?

A legolcsóbb lehetőség, ha hideg ételt eszünk, amelyet a helyszínen is beszerezhetünk. Több nagyobb és olcsóbb szupermarket is van Fatimában. Ott is megtalálható az Aldi (bazilikától 500 méter), illetve a Continente, amely nagyjából a portugál Tesco-nak tekinthető. A boltok minden nap (vasárnap is) reggeltől estig nyitva vannak.

Aki meleget szeretne enni, de nem akar mélyen a zsebébe nyúlni, annak megfelelő választás egy központhoz közeli önkiszolgáló étterem, ahol egy menüt akár 7-8 euróért is elfogyaszthatunk.
Ezen kívül a félpanziót (vacsorát) is igényelhetünk a szállodában, amelyet az indulásig jelezni kell.

Ezeken kívül természetesen számtalan különböző minőségű és árkategóriájú étterem található Fatimában.

Miért drágább a tavaszi, őszi zarándoklat?

Azért, mert a tavasz vége és az ősz első fele főszezon, amikor minden drágább, többek között a szállás és a repülőjegy is.

Repülőjegy, biztosítás, poggyász, cipő…

Sok információ megtalálható az alábbi GYIK (gyakran ismétlődő kérdések) oldalon. Elolvasásához koppintson a képre.

Ha itt nem talál választ kérdésére, hívjon fel vagy írjon egy e-mailt, és válaszolunk.

Gyakran ismétlődő kérdések (GYIK)

Térkép

Jelentkezés a zarándoklatra