fbpx

Lourdes: repülőgépes zarándoklat

4 nap

1858 februárjában rőzsegyűjtés közben a 14 éves Bernadette Soubirous a városka melletti folyó szélén álló barlanghoz vetődött, ahol megjelent neki egy gyönyörű, nála alig idősebb, fiatal nő. A jelenés csak hetekkel később mutatkozott be (a helyi okszitán nyelven, hiszen Bernadette ekkor még alig tudott franciául): „Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás”.

A jelenéseknek a következő hónapokban világszerte híre ment, tudományosan megmagyarázhatatlan gyógyulások történtek, és a zarándokok elkezdtek Lourdes-ba tódulni, hogy imádkozzanak, kérjenek, hálát adjanak, lelkileg és testileg gyógyuljanak. A városka szélén templomok épültek, a zarándokok áradata pedig százötven éve nem csökken.

Tartson velünk, élje át Ön is Lourdes légkörét, ahol minden átjár Szűz Mária és a jelenések lelkisége.

Erre az útra szükséges útlevél (a londoni átszállás miatt) és nem hozható feladott poggyász, csak olyan amit magunkkal viszünk a repülőtér utasterébe.

Hírlevél-feliratkozás:


Elfogadom az adatvédelmi irányelveket • 4 nap / 3 éjszaka
 • 2023. augusztus 9–12. (szerda–szombat)
 • Budapest–Lourdes oda-vissza
 • Budapest–Lourdes repülőgéppel (fapados légitársaság) egy átszállással
 • 4-5 km (városi séta és keresztút)
 • 3*** szálloda Lourdes központjában, egy- és kétágyas, fürdőszobás szobák
 • Reggeli (felár ellenében vacsora is)
 • 1 db 20×25×40 cm kézipoggyász. További poggyász felár ellenében (részletek a GYIK-ben).
 • Magyar lelki vezető atya kíséri a csoportot
 • 299.000 Ft
 • A zarándoklat legalább 25 jelentkező esetén valósul meg. (Adott esetben előfordulhat, hogy ennél kisebb csoporttal is útra kelünk.)
 • Hernády Attila: +36 30 467 6169

Áttekintés

Ezeken a zarándoklatokon főszezonban megyünk, és egy átszállással a Lourdes-i repülőtérre fogunk érkezni, amely a kegyhelytől mindössze 10 km-re van.
Így igen kényelmesen érkezhetünk meg.

Lourdes-ban két teljes nap fog rendelkezésünkre állni.  Ez alatt alaposan megismerkedünk a kegyhellyel és történetével és számtalan liturgikus programon is részt vehetünk.

Fel ⇧

Lourdes-i zarándoklatunk legszebb pontjai

 • A massabielle-i barlang (a jelenések helyszíne)
 • Rózsafüzér Királynője bazilika, Szeplőtelen Fogantatás bazilika, Szent X. Piusz föld alatti bazilika, keresztút
 • A Boly-malom és a zárka (Szent Bernadett szülőháza és családjának későbbi átmeneti lakóhelye)
 • Az ezer éves lourdes-i vár (fakultatív)

Útvonal

1. nap (szerda) :
Budapest–Lourdes

Távolság: ~2900 km | Utazás: repülővel

A reggeli órákban (előreláthatólag 8:15-kor) indulunk a Budapest Liszt Ferenc Repülőtérről, és egy – londoni – átszállással késő délutánra már Lourdes-ban is leszünk.

Szállásunk elfoglalása után egy rövid, ismerkedős sétára indulunk a kegyhelyen: már a mai nap megtekintjük azt a barlangot, ahol a Szűzanya 18 alkalommal jelent meg Szent Bernadettnek.

A séta után nyugovóra térünk. Akik még nagyon frissnek érzik magukat, már ma este is részt vehetnek a kegyhely nagy, gyertyás körmenetén.

2. nap (csütörtök) :
Lourdes

Gyalogos távolság: pár km | Lourdes-on belül sétálunk

A mai napon folytatjuk Lourdes felfedezését: megtekintjük az 50 hektáros kegyhely parkját és épületeit. Felsétálunk a barlang feletti, 1876-ban felszentelt Szeplőtelen Fogantatás bazilikába, megtekintjük az alatta lévő Rózsafüzér Királynője bazilikát, majd benézünk a jelenések 100. évfordulójára épült hatalmas, föld alatti Szent X. Piusz bazilikába is, amely akár 25.000 embert is képes befogadni.

A program folyamán délben szabadidőt biztosítunk, hogy ki-ki meg tudjon önállóan ebédelni.

Délután Szent Bernadett nyomába, életének helyszíneire indulunk. Ellátogatunk a Boly malomba és a zárkába (Bernadett szülőháza és családjának későbbi lakhelye), majd megtekintjük a plébániatemplomot is, ahol látható az a keresztelőkút, amelyben a kis Bernadett Soubirous-t megkeresztelték. Végül elsétálunk a Nevers-i Iskola- és Szeretetnővérek kolostorához, ahova Bernadett iskolába járt, ahol elsőáldozó lett. Később Bernadett is ennek a rendnek lett a tagja.

A nap folyamán magyar szentmisén veszünk részt zarándokcsoportunkkal, és este bekapcsolódunk a hangulatos gyertyás körmenetbe.

3. nap (péntek) :
Lourdes

Gyalogos távolság: ~4 km | Lourdes-on belül sétálunk

Ma délelőtt végigjárjuk a híres lourdes-i keresztutat, ahol 1,5 kilométer hosszan 115 életnagyságú szobor jeleníti meg Jézus szenvedéstörténetét.

Ezt követően egész nap szabadprogram lesz.

Késő délután részt veszünk a kegyhely nagy, közös szentségi körmenetében több ezer testvérünkkel együtt, és természetesen a mai nap is lesz magyar szentmisénk.

Ma este is lesz gyertyás körmenet, amelyen szintén részt vehet még egyszer az, aki szeretne.

4. nap (szombat) :
Lourdes–Budapest

Távolság : ~2900 km | Utazás: repülőgéppel

Reggeli után elindulunk a repülőtérre, majd a délelőtt folyamán felszáll a repülőgépünk Lourdes-ból. Egy – londoni – átszállással késő délután / kora este érkezünk Budapestre.

Mivel átszálláskor hosszabb időt kell  várakozással töltenünk, lehetőség van a repülőtér környékén körbenézni, sétálgatni. Hogy milyen lehetőségek lesznek, erről majd tájékoztatást fogunk nyújtani a jelentkezőknek.

Az utazási csomag tartalmazza az alábbiakat

 • utazás repülővel Budapest és Lourdes között
 • utazás busszal a Lourdes-i repülőtér és a szállodánk között (10 km)
 • repülőtéri és egyéb illetékek, adók
 • biztosítás (betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás)
 • szállás 3***-os szállodában Lourdes központjában egy- vagy kétágyas, fürdőszobás szobákban
 • reggeli
 • utaskísérő és idegenvezetés
 • magyar lelki vezető
 • 1 db max. 20×25×40 cm méretű, max. 10 kg súlyú kézipoggyász személyenként (ennek el kell férnie az előttünk lévő ülés alatt)

Az utazási csomag nem – vagy csak felár ellenében – tartalmazza az alábbiakat

 • utazás az Ön otthona és a Budapest Liszt Ferenc („Ferihegyi”) Repülőtér között
 • felár ellenében vacsora a szállodában
 • felár ellenében repülőgépre felvihető poggyász (ún. elsőbbségi beszállás)
 • útlemondási, más néven stornóbiztosítás
Milyen időre számíthatunk Lourdes-ban?

Általában a hazainál kissé mérsékeltebb időjárásra számíthatunk Lourdes-ban. Eső többször előfordulhat.

Csomagunk véglegesítését megelőzően – az indulás előtti napon – érdemes vetni egy pillantást az időjárás-előrejelzésre.

Hol lehet ebédelni és vacsorázni a lourdes-i zarándoklat idején?

A legolcsóbb lehetőség, ha hideg ételt eszünk, amelyet a helyszínen is beszerezhetünk. Több nagyobb és olcsóbb szupermarket is van Lourdes-ban. A Tescohoz hasonló nagyságú és választékú Leclerc bevásárlóközpont a belvárostól 1,5 km-re van. Itt az árak nagyjából az itthoniakkal azonosak. A boltok minden nap nyitva vannak, de vasárnap csak délig.

Aki meleget szeretne enni annak Lourdes számtalan étterme nyújt megfelelő megoldást. Az éttermi étkezés drágább, mint Magyarországon; 15-20 euróért már meg lehet ebédelni.

Mindezeken túl lehet félpanziót (vacsorát) kérni a szállodában. Ezt az igényét kérjük a jelentkezési lapon jelezni.

Milyen plusz költségek merülnek fel a zarándokút során?

A három ebéd és a három vacsora étkezési költségeivel kell számolni. Ez azonban nem feltétlenül lesz több, mintha otthon maradtunk volna. Aki kibírja, hogy három napig csak hideget vagy instant ételt eszik, annak a legolcsóbb lehetőség, ha annyi ételt hoz otthonról, amennyi belefér a hátizsákjába, a többit pedig egy lourdes-i boltban szerzi be.

Hozhatok-e magammal haza lourdes-i vizet?

Igen, a barlangban fakadó forrás vizéből bárki kedvére meríthet vagy szállíthat. Mindazonáltal ne feledje el, hogy a repülőgép fedélzetére semmilyen folyadékot (még lourdes-i vizet) sem lehet felvinni. Tehát ha szeretne Magyarországra vizet hozni, akkor az űrlapon jelölje be, hogy feladott poggyásszal szeretne utazni.

Megmerítkezhetek-e a forrás vizében?

A lourdes-i zarándoklatok évszázados hagyománya, hogy a zarándokok megfürödhetnek a jelenések barlangjában fakadó víz forrásában, amiből erőt, kegyelmet, ritkán akár testi gyógyulást is meríthetnek. Sajnos a világjárvány kitörése óta ez a lehetőség megszűnt, így a forrás vizéből a helyszínen csak inni lehet vagy óvatosan megmosni benne az arcunkat, kezünket.

Repülőjegy, biztosítás, poggyász, cipő…

Sok információ megtalálható az alábbi GYIK (gyakran ismétlődő kérdések) oldalon. Elolvasásához koppintson a képre.

Ha itt nem talál választ kérdésére, hívjon fel vagy írjon egy e-mailt, és válaszolunk.

Gyakran ismétlődő kérdések (GYIK)

Jelentkezés a zarándoklatra